Dunajska kuha

Sesekljana pečenka

Za praznično mizo je primerna nadevana različica pečenke iz mletega mesa oziroma pečenka štefani: mesno testo razgrnemo v podolgovat četverokotnik in ga obložimo s hrenovkami, trdo kuhanimi jajci, korenčkom in kislimi kumaricami ter oblikujemo v štruco.

Sestavine za 6 oseb

  • 200 g posušenih žemeljnih kock ali star beli kruh brez skorje, narezan na kocke
  • ½ šopka peteršilja
  • 1 šopek jušne zelenjave (korenček, gomoljna zelena, peteršiljeva korenina)
  • 1 majhna rdeča ali bela čebula
  • 1 žlica maščobe za pečenje
  • 1 žlička zrn črnega popra
  • 1 kg mešanega mletega mesa
  • 1 jajce
  • 1 žlička suhega majarona
  • sol
  • mlet črni poper
  • 150 g mesnate slanine
  • 150 g prekajene bele slanine

Priprava

  1. 1PREDPRIPRAVA: Žemeljne kocke ali narezan beli kruh namočimo v malo vode.
  2. 2Pred uporabo ožmemo in, če je mogoče, tudi pretlačimo. Tako bomo pozneje dobili enovito, rahlo mesno zmes.
  3. 3Peteršiljeve listke osmukamo s stebel in jih drobno nasekljamo. Nekaj stebel prihranimo.
  4. 4Jušno zelenjavo olupimo in narežemo na večje kose.
  5. 5Neolupljeno čebulo razrežemo na osem delov.
  6. 6Pečico ogrejemo na 180 °C (zgornji in spodnji grelec).
  7. 7Maščobo damo v pekač, jo segrejemo in na njej pražimo zelenjavo, dokler ne zarumeni. Dodamo poprova zrna in primešamo peteršiljeva stebla.
  8. 8OBLIKUJEMO PEČENKO: Mleto meso damo v skledo.
  9. 9Dodamo kruhovo zmes, jajce, peteršilj, majaron, sol in poper.
  10. 10Vse sestavine dobro zmešamo, vendar ne gnetemo predolgo, sicer bo pečenka pretrda.
  11. 11Z mokrimi rokami oblikujemo štruco in jo poravnamo, da med pečenjem ne bo razpokala.
  12. 12Zelenjavo v pekaču potisnemo vstran, vanj položimo pečenko in jo obložimo z obema vrstama slanine.
  13. 13PEČENJE: Polo papirja za peko namočimo v vodo, jo ožmemo, prepognemo in z njo obložimo pečenko (samo pečenko!).
  14. 14Pekač potisnemo na spodnje vodilo v pečici in pečemo eno uro.
  15. 15Nato prilijemo toliko tekočine, da je zelenjava pokrita do dveh tretjin. Poleg tega preverimo pečenko.
  16. 16Če je slanina že porjavela, papir za peko ponovno navlažimo in z njim pokrijemo pečenko, sicer ga odstranimo.
  17. 17Pečemo še 30 minut. Če je treba, temperaturo pečice zvišamo, a pazimo, da se slanina ne zažge.
  18. 18POSTREŽEMO: Sok od pečenja lahko precedimo skozi cedilo in ga zgostimo s prežganjem.
  19. 19Lahko pa pečenko postrežemo tudi brez omake. Klasična priloga je puhast krompirjev pire.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE