Naša najbolj znana popotnica Benka Pulko je v enem od intervjujev v Oni spomladi hudomušno odgovorila na vprašanje, kaj vse jo še veseli početi v življenju: »Konec leta sem največ časa posvetila tihotapljenju semen motovilca v Ameriko in učenju ljudi, za kaj vse so prikrajšani v najbolj razvitem delu sveta.« Motovilec je res čudovita rastlina. Če ga sejemo v intervalih, smo lahko z njim preskrbljeni od oktobra do marca ali celo aprila naslednje leto. In dober glas, to vemo, seže v deveto vas. 


Dve avtohtoni vrsti

Jerneja Jošar, avtorica knjige Vrtnarimo z Jernejo, zapiše, da motovilec sicer nima slabih sosedov, da pa mu dobro dene bližina marsikatere zelenjadnice. »Slovenci imamo dve avtohtoni sorti: ljubljanski motovilec in žličar, ki je iz Štajerske,« zapiše. »Ti sorti sta odlično prilagojeni na naše podnebje in uspešno prezimita ter tvorita temno zelene rozete izvrstnega okusa, ki nekoliko spominja na orehe. Ljubljanski ima dolge ozke liste temno zelene barve, pri žličarju pa so, kakor razkriva ime, listi v obliki žlice. Pri nas se pogosto seje holandski motovilec, ki ima večje in širše liste, je svetlejše barve in slabše prezimi.«


Septembrsko prebujenje

Motovilec je kulturna rastlina, a ga je vseeno še vedno mogoče najti rasti divje. Pogost je predvsem v vinogradih, saj s svojimi razvejenimi koreninami preprečuje erozijo v strmejših področjih. Ko spomladi odcveti, se naredijo semena in odpadejo junija. Zanimivo je, da niso kaljiva takoj. V začetku septembra se »prebudijo« in jih lahko sejemo. Kupljena pa so seveda že prešla fazo nekaljivosti. 


Zabeljeno slasten

Po receptu sestre Nikoline je eden od odličnih načinov priprave motovilca tisti z zabelo. Ko ga dobro očistimo, ga odcedimo, da se posuši. Preden ga ponudimo, ga zabelimo z oljem in nato prelijemo s kisom, v katerem smo raztopili sol. Rahlo premešamo in po želji dodamo narezan kuhan krompir in sesekljan česen. Nanj lahko naribamo tudi trdo kuhano jajce. Če pa smo vešči eksperimentiranja, lahko pripravimo za motovilec prav poseben kis, in sicer vanj denemo vejice pehtrana z zelenimi listi. Motovilec, prelit s pehtranovim kisom, bo dobil še boljši, rahlo pikanten okus. 

Če se boste torej odločili za septembrsko setev, morda lahko pomislite še na špinačo in blitvo.