Kdor se redno giba, živi bolj zdravo in ima manjše možnosti, da zboli za kroničnimi boleznimi, navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki priporoča, da se odrasli srednje ali bolj intenzivno gibljejo najmanj 150 minut na teden. Žal pa kar precej ljudi po svetu ne izpolni tega priporočenega minimuma. Tudi v Sloveniji se dve uri in pol na teden ali več giba samo 77 odstotkov odraslih, je lani v raziskavi ugotovila Evropska komisija. 

Lenuhe, ki jim bolj diši poležavanje na kavču, bi h gibanju lahko spodbudil človekov najboljši prijatelj, saj je že več študij v preteklosti dokazalo, da živali pripomorejo k pogostejšemu gibanju. Švedska raziskava iz leta 2017 je denimo ugotovila, da lastniki psov živijo dlje in redkeje zbolijo za boleznimi srca in ožilja, britanska študija iz istega leta pa, da se ljudje s kosmatinci celo pri zelo slabem vremenu v povprečju gibljejo več kot ljudje brez psov pri lepem vremenu. 

Preučevanja obnašanja pasjih lastnikov so se nedavno lotili tudi na univerzi v Liverpoolu, kjer je ekipa znanstvenikov opazovala več sto odraslih, od katerih jih je imela približno tretjina v gospodinjstvu psa. Pozorno so spremljali telesno aktivnost in v znanstveni reviji Scientific Reports poročali, da lastniki psov štirikrat verjetneje izpolnijo priporočeno normo gibanja. Tudi otroci v gospodinjstvih s psi so v povprečju aktivnejši. Britanski znanstveniki so še ugotovili, da lastniki psov sprehajajo štirinožce poleg svojih rednih telesnih aktivnosti, kot je na primer tek.

Drugače se je izkazalo za lastnike psov, katerih žival je živela zunaj hiše. Ker niso primorani psa voditi na sprehode, se ti posamezniki (okoli deset odstotkov udeležencev v raziskavi) gibljejo še manj kot osebe brez psov. Komur aktivno življenje ne diši, ga torej niti najbolj poskočen ljubljenček ne bo spodbudil h gibanju. Če je le pomanjkanje družbe razlog, da se ne spravite v naravo, pa je pes morda dobrodošla izbira.