Dober teden je minil odkar so v UKC Ljubljana opozorili, da se z veseljem v decembru na trgovskih policah znajdejo tudi pirotehnični izdelki. "Kljub temu, da je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, pa zaradi njihove neustrezne uporabe še vedno beležimo primere tudi zelo hudih poškodb, zaradi katerih so mnogi mladi zaznamovani za vse življenje. Poškodovanega dela telesa namreč niti s sodobnim znanjem in tehničnim napredkom v medicini ni mogoče povrniti v prvotno stanje," sporočajo. 

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike ponovno opozarja: "Včeraj, pozno popoldne nas je pretresla vest o hudo poškodovanem 14-letnem dečku, ki se je poškodoval s pirotehničnimi sredstvi. Dečka smo sprejeli v UKC Ljubljana, ima hudo poškodbo obraza, oči, sluha ter amputirani roki na nivoju desnega in levega zapestja. Zato ob tej pretresljivi zgodbi želim ponovno opozoriti vso slovensko javnost in prosim novinarje, da vsak dan opozarjate na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice."

Svarila pa kot da trkajo na gluha ušesa. Grozljiva statistika prikazuje, da so na UKC Ljubljana lani obravnavali 15 hudo poškodovanih zaradi pirotehnike, več kot polovica žrtev pa je bila mlajših od 20 let. Trije so ostali brez roke in so trajni invalidi. Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih tudi dovoljuje prodajo pirotehnike mladoletnim osebam, omejeno glede na kategorije nevarnosti, ki jo povzročajo. Še starost pa ni omejitev, če so mladoletniki v času nakupa v prisotnosti staršev. Opomin gre torej vzgoji. Mar starši ne želijo zaščititi lastnih otrok pred trajnimi poškodbami, ki vodijo tudi v invalidnost? Na UKC Ljubljana razkrivajo posnetke grotesknih preteklih poškodb, kot odziv na obsedeno stanje. Če ljudi ne šokirajo zgodbe, jih bodo morda tragične fotografije. Starše in skrbnike pa resno pozivajo k ukrepom. Pozabite na petarde, rakete in eksplozije. Zaradi njih si ne boste pridobili bonus točk pri podmladku. Preživite z otroci in mladostniki praznične večere varneje. Če vam manjka lučk, pa se uzrite v zvezdnato nebo.