Kot so pojasnili, se povpraševanje po teh kadrih v Sloveniji in bližnji tujini vsak dan povečuje. "Problem pomanjkanja zdravstvenih kadrov (medicinskih sester) ni le slovenski, ampak globalni problem, zato imajo dobri kadri v tujini odlične ponudbe," so pojasnili.

Na KO za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana so ponavadi vsako poletje in ta čas poskrbeli za določene adaptacije, beljenja, preverjanja signalizacija in generalna čiščenja, vendar so prejšnja leta v tem letnem času zaprli manjši oddelek z dvema posteljama, so še pojasnili na ljubljanskem kliničnem centru. Letos je zgodba drugačna, kot so povedali na novinarski konferenci, so se pokazale posledice dolgotrajnega nereševanja problemov. "Zapiramo oddelek, na katerem je 14 postelj, torej zaprli smo tretjino oddelka. To je stanje, ki se vleče že nekaj let. Že dalj časa opozarjamo, da sestre delajo na limitu. Nikoli nismo dosegli stanja, da bi imeli polno zasedenost z zaposlenimi, vsaka bolniška se je poznala," je razmere, ki se vlečejo že vrsto let opisala doc. dr.  Vojka Gorjup, namestnica predstojnika KO za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana.

Na oddelku je povprečna ležalna doba za bolnike tri dni. Ker so zaprli oddelek, so nekaj bolnikov premestili v regionalne bolnišnice. Vodstvo UKC zdaj išče rešitve: trenutno jim namreč primanjkuje 12 medicinskih sester, da bi lahko delo potekalo nemoteno, od januarja jih je oddelek zapustilo devet. Kot je pojasnila Suzana Rozman, glavna medicinska sestra na kliničnem oddelku: "Tri odhode nam je uspelo nadomestiti, šestih pa ne. Poleg tega sta dve medicinski sestri odšli na porodniški dopust."