Smo v obdobju, ko so vrtičkarji že polno vpeti v sajenje in prekopavanje zemlje. Kdaj je skrajni čas, da se lotijo dela, če si želijo kar najbolj izkoristiti zemljo, ki jo obdelujejo, in na kaj morajo biti pri tem najbolj pozorni?
Z delom na vrtu se ne mudi, ker je zemlja še premrzla. Dobro je edino, da v toplo gredo posejemo solato, korenček ali semena za vzgojitev sadik zelja, cvetače, paradižnika, paprike in jajčevca. To je mogoče narediti samo v topli gredi. Vrt zdaj le počistimo, porežemo vse suho, lahko ga prelopatamo za sajenje in sejanje, na prosto pa se res še ne mudi.
Pri vas v Botaničnem vrtu imate na voljo številne sadike. Koliko stanejo v primerjavi s tistimi v nakupovalnih središčih ter kako vemo, da so resnično kakovostne? Kje se najbolj splača kupiti sadike in semena ter zakaj so avtohtona, slovenska številka ena?
Smiselno je kupiti utrjene sadike, tudi če niso najlepše; tiste, ki so rasle v čim bolj navadni zemlji, ker bodo potem bolje uspevale. Predvsem pa je zdaj bistveno prezgodaj, da kupujemo sadike za zelenjavni vrt, ker bodo še pozeble. Zdaj je smiselno saditi trajnice in male grmovnice. Sadika mora biti dobro prekoreninjena, kar pomeni, da ostane v loncu, če ga obrnemo. Naše sadike so doma pridelane, zato na videz niso tako lepe kot v vrtnih centrih, vendar po posaditvi na vrtu zanesljivo rastejo, vsaj kar je trajnih rastlin, za enoletnice pa je pri vsakem presajanju treba malo bolj poskrbeti, ker so nežnejše. Cene rastlin so danes povsod nizke, tako da si jih lahko privošči vsak.

Ali oznaka bio na vrečki s semeni pomeni, da so boljša od navadnih ali so celo manj odporna proti negativnim okoljskim vplivom?
Bio semena niso lahko nič boljša kot druga. Zdaj se pod bio prodaja marsikaj. Pomembno je, da je seme zdravo in lepo. Predvsem pa ni problematično, ker tako vzklije nova rastlina. Zanesljivo dobro bi bilo še danes imeti tiste naše lokalne sorte, ki so bile nekoč najbolj prilagojene lokalnemu okolju, pa so potem zaradi pretirane vneme po sodobnih sortah izginile. Vnema po bio izdelkih je pretirana, kar je pretiravanje v drugo skrajnost. Stvari naj bodo čim bolj naravno narejene, to je mogoče, potem ni nobene potrebe po poudarjanju bio.
Katere so najbolj zanimive in priljubljene sadike, aktualne za sejanje v marcu?
Šele konec marca, ko je zemlja res segreta, se splača sejati v gredice. Tedaj lahko to, kar smo prej še dali v toplo gredo – z izjemo paradižnika, paprike, jajčevcev – že posejemo na prosto. Če to še malo zaščitimo z zastirko, bo dovolj, da rastline vzkalijo.