Razmetavajo davkoplačevalski denar, naš čas in silijo državo v destabilizacijo, tako da stanje, kakršno so družno zakuhali, je mnogo več od mokrih sanj pubertetnika ali kakšnega doraščenega osamelca. Dejstvo: to niso samo premierjeve sanje, ampak je v njih udomačeno še kar nekaj poglavarjev strank in tudi poslancev. Saj vidimo.

Ne smemo spregledati ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je oni dan na vprašanje, kakšen je izhod iz sedanje krize, novinarjem odgovaril: »Ne prehitevajte, danes je megla, polna črta, omejitev je 60, morate paziti, kako vozite.« A?   

Zadnjič sem pisala o narcisoidni motnji, ki je vse bolj prisotna pri ljudeh. In zdaj, ko je vladni razcep, se prav prozaično kažejo osebki, ki dejansko mislijo, da so kraljice in kralji te podalpske dežele, bržčas tudi sveta. Da so lahko vse, samo mandata jim ni uspelo izpeljati do konca, kaj šele kašnih celovitih reform. So pa zgolj po treh dneh od odstopa Šarca že pripravljeni na predčasne volitve, nekateri imajo celo oblikovane volilne štabe, ihtijo ponavljati drug za drugim, kar jim celo verjamem, ker ves čas počnejo predvsem to, kako se ohraniti na položaju, kaj prodajati nam volivkam in volivcem, da bi jim podarili še en mandat, to je njihova mantra. V kateri očitno več ali manj zmagujejo: skeči, prepiri, brutalni izpadi, obljube. To pri ljudeh deluje. Bizarno, res bizarno. Mimogrede: nekateri še vedno ne izključujejo nove koalicije.

Preberite še: Sabina Obolnar o odnosih ... Mar nam je res tega treba

Vrnimo se k razpadu vlade. Predsednik vlade Marjan Šarec »nenadoma« (dasiravno so dobro obveščeni njegov odhod napovedovali vsaj že štirinajst dni) odstopi. Tik pred tem odstopi minister za finance dr. Andrej Bertoncelj, ker ne soglaša s takšno ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, minister za zdravje Aleš Šabeder pa je že najmanj pred dvema tednoma na mizo predsednika vlade položil bianco odpoved, ker ima bojda zvezane roke: »Težko je voditi orkester, če imaš zvezane roke.« Vsi mi bi radi vedeli, kaj to pomeni. Kaj pomeni, da ima minister za zdravje zvezane roke? Kdo mu jih je zvezal, naj to že enkrat jasno pove. Doslej ni dajal izjav, menim pa, da je slovenski javnosti dolžan podati jasen odgovor. Natolcevanja in ugibanja o pritiskih lobijev niso dovolj, sicer pa tako za Šabedra kot Bertonclja predvidevam, da vesta, kaj je politika. Zagotovo to niso mokre sanje.Problem: mandatar je pač lahko samo eden in v tem je seveda največja težava, kajti na tem mestu se jih vidi več, bržčas večina predsednikov strank. Matej Tonin, ki je še pred dvema tednoma »skrivnostno« najavljal nove zaveze in koalicije, je že precej obupan, bržčas je zaslutil, da mandatar ta hip on ne bo, zato je spustil obupan tvit: »Oblikovanje nove koalicije zato, da se rešuje poslanske mandate, nas ne zanima. Kaj bi nova koalicija lahko naredila za Slovenijo? Glede na videno in slišano doslej resne vneme za reforme v tej sestavi DZ ni, zato so predčasne volitve še vedno najboljša opcija.« No, predsednik stranke SD Dejan Židan, ki pa je bil jezen, kakor nam je pojasnil, ker zaradi razpada ministrske ekipe LMŠ in odhoda vlade ne bodo realizirali nekaterih obljub ter zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni (a res?, dajte nam no povedati, katere?), ne bi želel, da se išče tisoč in en razlog, zakaj obdržati položaje, sporoča vsem tistim, ki se danes spet obračajo po vetru: «Zadeve, ki so povezane s poskusi rehabilitacije izdajalcev domovine, ki so sodelovali s fašisti in nacisti, te spremembe zgodovine ne smemo dopustiti.« Zato je edina prava pot odhod na volišča, je prepričan. Tudi on.

Ne smemo spregledati ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je oni dan na vprašanje, kakšen je izhod iz sedanje krize, novinarjem odgovaril: »Ne prehitevajte, danes je megla, polna črta, omejitev je 60, morate paziti, kako vozite.« A?

Ja, takšna je retorika v tem podalpskem življu.

Vidite, tako se igrajo z nami, še najbolj z našim zdravjem, tudi s perspektivo mladih, z njihovimi zaposlitvenimi možnostmi, z reševanjem bivanjskih težav, s položajem starejših ljudi. Oni se igrajo še naprej.

A nam je vsega tega res treba?

Kako bi že rekli oni na pop sceni? Mokre sanje. To pa ja.