Letošnja slovesnost sovpada z dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji, častni pokrovitelj ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne in govornik pa je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je h grobnici pri Ruski kapelici tudi položil venec.

»Tudi obletnico konca prve svetovne vojne spremljajo na nek način mešani občutki. Vemo, da se človeštvo iz prve svetovne vojne ni naučilo dovolj, da bi preprečilo drugo, še hujšo, še bolj uničujočo in še bolj nečloveško. To nas upravičeno skrbi in vznemirja. Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje. Ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje?« se je vprašal predsednik in poudaril, da upanje za mir vendarle obstaja: »Mir je najbolj navdihujoč smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje,sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov. Prizadevanje za trajen mir je najbolj plemenito stremljenje sodobnega človeštva. Vzdržati se moramo sleherne nestrpnosti in slehernega nasilja.« Opomnil je tudi, da se na nasilje, ki ga v sodobnem času ne manjka, nikakor ne smemo privaditi: »Iskrena prizadevanja za mir zavračajo sleherno strpnost in sleherno nasilje, verbalno in fizično. Nedavno znašanje nad novinarji je v stvarnem in simbolnem smislu grob poseg v svobodo vseh.Skrbi me, da se počasi navajamo na te nevarnosti. Na nestrpnost in nasilje se nikakor ne smemo navaditi.«Nikoli ne smemo pozabiti slaviti miru, je še sklenil Pahor: »Ko je čas vojne, ljudje vsak dan sanjamo o miru. Ko je čas miru, pozabimo sploh razmišljati o njem. Ne zamudimo torej pristne priložnosti ob obletnici konca prve svetovne vojne,da se zavemo naše soodvisnosti za varnost in mir in vzajemnosti pri vsakodnevnem trudu zanj.«

Zbrane je na spominski slovesnosti nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov.

Spomnimo, Rusko kapelico pod Vršičem so pred 102 letoma, leta 1916, zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so ruski ujetniki v gozdu pod Vršičem sami postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu.