Romana Tomc: Nova direktiva bo omogočila večjo vlogo očetov pri skrbi za otroke

Romana Tomc je poslanka v Evropskem parlamentu ter članica Evropske ljudske stranke, ki ji pripada tudi SDS. Na volitvah v Evropski parlament, ko so prebivalci vseh držav članic izbirali 751 predstavnikov, je bila izvoljena še v drugo. Glede na to, da se bo v naslednjih petih letih Evropa soočala s številnimi pomembnimi vprašanji, nam je odgovorila, kako vidi svoje delo in čas, ki je pred njo.

Kateri so trije največji izzivi Evropske unije v naslednjih petih letih?

Pretekli sklic Evropskega parlamenta so zaznamovale spremembe na številnih zelo pomembnih področjih. Veliko dela nas čaka tudi v prihodnje: migracije, zagotavljanje varnosti in ohranjanje gospodarske stabilnosti ob skrbi za socialno pravičnost. Ob tem pa bi opozorila še na eno področje, kateremu bi morale evropske institucije v prihodnosti posvetiti več pozornosti, in sicer pokojninskim sistemom. V prihodnje si v Evropskem parlamentu želim več razprav v povezavi z demografskimi vprašanji. Pokojnine so slabe, pokojninski sistemi razpadajo, ne le pri nas, tudi drugod. V Sloveniji je to še posebno velik problem, zato mora dobiti Evropa na tem področju večjo pristojnost. V državah, kjer vlade ne naredijo dovolj, da bi zaščitile upokojence, bi morali uvesti minimalne standarde in nadzirati, ali res delajo tisto, kar govorijo.

Treba je opozoriti, da manjša zastopanost žensk na vodilnih položajih pogosto ni posledica nedostopnosti, ampak tudi osebne odločitve. Ženske so tudi v Sloveniji še vedno primarne skrbnice družine in se zato ne odločajo za vodilne položaje, saj ti dve vlogi pogosto težko usklajujejo.    

Udeležba na volitvah v EP je bila naravnost porazna. Čemu pripisuje to ignoranco? Je mesto evropskega poslanca predaleč od Ljubljane, da bi se nam zdelo pomembno v čim večjem številu podati zanj svoj glas?

Ljudje imajo občutek, da je Bruselj daleč stran, dogajanje v Evropskem parlamentu se jim zdi nezanimivo in odtujeno. A zavedati se je treba, da v Bruslju sprejete odločitve vplivajo na vsakega izmed nas. Večina zakonodaje se sprejema v Bruslju. Evropski poslanci se trudimo svoje delo približati ljudem in jih prepričati, da naše odločitve vplivajo na njihov vsakdan, jih na ta način tudi vzpodbuditi k izmenjavi mnenj. A pogosto naletimo na gluha ušesa. Tu nam morate biti v veliko pomoč tudi mediji, ljudem morate poročati o stvareh, o katerih se pogovarjamo v Bruslju in v Strasbourgu. Če bodo ljudje bolje obveščeni o pomembnih temah, ne samo o aferah, bodo dobili občutek, da je Bruselj pomemben, in se tudi evropskih volitev udeleževali v večjem številu.

Od prvih evropskih volitev leta 1979 odstotek poslank nenehno narašča. Zastopanost žensk v Evropskem parlamentu je celo nad svetovnim povprečjem nacionalnih parlamentov ter tudi nad povprečjem nacionalnih parlamentov v Evropi. Je kljub temu pomembno opozarjati na razlike v dostopnosti do odločujočih funkcij glede na spol? 

Res je, poslank je v Evropskem parlamentu vedno več; v prvem sklicu jih je bilo 15,2 odstotkov, v preteklem že 36,4. K temu so zagotovo veliko pripomogle tudi kvote, kot jih poznamo v Sloveniji. Slovenija je na tem področju že dosegla opazen napredek v politiki, nekaj dela pa nas zagotovo še čaka. Treba je opozoriti, da manjša zastopanost žensk na vodilnih položajih pogosto ni posledica nedostopnosti, ampak tudi osebne odločitve. Ženske so tudi v Sloveniji še vedno primarne skrbnice družine in se zato ne odločajo za vodilne položaje, saj ti dve vlogi pogosto težko usklajujejo. Eden izmed zadnjih dosežkov preteklega sklica je prav gotovo direktiva o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja. Ta bo omogočila večjo vlogo očetov pri skrbi za otroke, kar bo ženskam prav gotovo pomagalo pri odločanju za poklice, ki od njih zahtevajo več časa in energije.Slovenci ne verjamemo radi, da imamo znotraj evropskega mastodonta možnost odločitev. S čim lahko dokažete, da se dvomljivci motijo?

Evropski poslanci smo edini predstavniki v institucijah Evropske unije, ki jih ljudje neposredno izvolijo. Tega se Slovenci morajo začeti zavedati. Z udeležbo na volitvah in izvolitvijo svojih kandidatov lahko vplivajo na vse odločitve, sprejete v Evropskem parlamentu. V preteklem mandatu smo, ko je bilo govora o temah, ki so v Sloveniji dvignile precej prahu, prejeli ogromno klicev in sporočil. Mnenja teh posameznikov, ki so pokazali zanimanje, smo upoštevali v svojem končnem glasovanju. Evropski poslanci v Evropskem parlamentu zastopamo koristi Slovencev in sprejemamo odločitve, ki bodo zanje najboljše .

S čim boste upravičili zaupanje volivcev? Kaj je vaša dodana vrednost?

 V preteklih petih letih sem dokazala, da se najprej zavzemam za izboljšanje življenja Slovenk in Slovencev. Najbolj aktivna sem bila na področju sociale, s katerim se želim ukvarjati tudi v prihodnje. Verjamem, da so Slovenke in Slovenci prepoznali moje dobre delo in mi prav zato namenili še en mandat. S svojim delom bom nadaljevala tudi v prihodnjih petih letih, ostala bom aktivna na področju zaposlovanja, mladih, zagotavljanja priložnosti za mlade družine, prav tako pa se bom v prihodnjih letih zavzemala za bolj pravične pokojnine, zagotavljanje skrbi za starejše in tako dalje. Seveda bom s svojim delom nadaljevala na področju ekonomskih zadev, pa tudi pri zaščiti državljanov, potrošnikov in njihovih pravic.


Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE