Zakaj ime Lunca? Verjamete, da lunine mene vplivajo tudi na izbor modnih dodatkov oziroma na to, kakšne uhane bi si nadeli, na primer na mlaj?

Zakaj Lunca, tega še danes ne vem. (smeh) Imena se je pravzaprav spomnil moj takratni partner. Zdelo se nama je primerno za tako trgovinico v veži hiše v Stari Ljubljani. Lunca je ostala tudi potem, ko smo se po nekaj letih preselili na Gosposvetsko cesto, v večji lokal. Ime smo obdržali, ker smo bili z njim že prepoznavni, in tako je ostalo in ostaja.

Trgovino smo odprli v poznih devetdesetih. Takrat se je po nakupih hodilo v center Ljubljane, in ne v nakupovalna središča na obrobje mesta. Stara Ljubljana je bila polna butikov. 

Trgovina Lunca je ena redkih, ki se je več kot dve desetletji obdržala v središču naše prestolnice, ko od tod malone vsi bežijo s svojo ponudbo v trgovska središča. Kako vam to uspeva in kako se je začela vaša zgodba?

Trgovino smo odprli v poznih devetdesetih. Takrat se je po nakupih hodilo v center Ljubljane, in ne v nakupovalna središča na obrobje mesta. Stara Ljubljana je bila polna butikov, v katerih so se oblačile naše stranke, nato pa je bilo obvezno še v Lunci kupiti modni nakit ali torbico. To so bili časi, ko je bila moda bolj pomembna, kot je danes. Na primer, če je bila moderna rumena, so bile vse izložbe rumene, ali če so se nosili volančki, potem so vse punce nosile – volančke. Zdaj tega ni, lahko rečem, da je vse moderno oziroma obstaja več smernic za vsako sezono. Vsak lahko najde kaj zase.

Kaj vam pomeni moda in kako se odločite za izbor izdelkov v trgovini?

Tudi jaz gledam na modo drugače kot prej. Danes mi ni najbolj pomembno, da so oblačila samo modna, ampak udobna in enostavna za kombiniranje ... In seveda primerna letom. Videti 50-letnico, ki hoče dokazati, da je še mlada in fit v ekstra minikrilu in globokem dekolteju, je zame, blago rečeno, patetično. Pravzaprav to nikoli ni bil moj slog. Vselej sem poudarjala, da se z modnimi dodatki da narediti res veliko. Tukaj sem vedno bila bolj drzna. 

Naša prodaja je butična, vsaki stranki se posvetimo posebej in ji pomagamo pri izbiri in kombiniranju drugih modnih dodatkov. To je pravzaprav tudi vodilo naše trgovine. Dostikrat stranke, ki so navajene našega »servisa«, prinesejo s seboj svoja oblačila, da pogledamo, ali se še da kaj reciklirati. 

Poleg mikavnih modnih dodatkov ponujate tudi modna oblačila, celo v večjih številkah, kar je res dobrodošlo. Bi dejali, da ste šli s ponudbo naprej, korak dlje?

Tako kot jaz se je tudi Lunca z leti spreminjala. V našo ponudbo smo dodali oblačila, predvsem tunike in obleke. Naši modeli so športnoelegantni in predvsem udobni kosi, ki skrijejo kakšen odvečen kilogramček in dostikrat tudi tistega, ki ga zmanjka. Ponujamo tudi kose za posebne priložnosti, denimo poroke in mature. Naša prodaja je butična, vsaki stranki se posvetimo posebej in ji pomagamo pri izbiri in kombiniranju drugih modnih dodatkov. To je pravzaprav tudi vodilo naše trgovine. Dostikrat stranke, ki so navajene našega »servisa«, prinesejo s seboj svoja oblačila, da pogledamo, ali se še da kaj reciklirati. Včasih zadostuje kakšen zanimiv kos nakita ali broška za povsem drugačen videz oblačil. Največji izziv mi je mala črna obleka, ki jo lahko nosimo res različno. Če ji pripnemo veliko broško rožo ali zavežemo svilen šal v pentljo in kombiniramo z lepo večerno torbico, smo pripravljene za kakšen bolj slovesen dogodek. V kombinaciji s supergami in lepim usnjenim nahrbtnikom se lahko podamo na sobotno kavico v mesto oziroma s cekarjem, lesenim nakitom in espadrilami v novo poletno zgodbo.

Kdaj je ženska res lepo urejena?

Zame lepo urejena ženska ne pomeni biti oblečena po zadnji modi. Predvsem mi je pomembna izbira oblačil za različne priložnosti. Zelo me žalosti, ko jih vidim v gledališču preveč športno oblečene ... Kot da bi prišle naravnost s Šmarne gore. Seveda ni treba biti v večerni toaleti, ampak primerno dogodku in priložnosti. S tem pokažejo spoštovanje do drugih in predvsem do sebe.

Koliko torbic pa bi po vašem morale imeti?

Koliko torbic bi morala imeti vsaka, je res odvisno od stila življenja. Nujno je vsekakor imeti lepo črno torbico, po možnosti usnjeno. Univerzalno, ki jo lahko nosimo zraven škornjev ali sandalov. Lepo malo torbico za posebne priložnosti, lahko je večerna ali čisto preprosta, »pismo«.

V 20 letih Lunce sem bila velikokrat na preizkušnji, sploh pa lani, ko je bila Gosposvetska dolgo razkopana in nedostopna. Vztrajala sem prav zato, ker imam svoje delo rada in zares v tem uživam. 

Kaj pa vi, imate morda najljubši kos nakita, ki ga nikoli ne snamete?

Kakšen nakit nosim, je res odvisno od razpoloženja. Včasih sem zadovoljna samo z uhančki, včasih si privoščim bolj masivne verižice. Težko rečem, kateri kos mi je najljubši.

Vas je kdaj zamikalo, da bi sami kaj oblikovali?

Ne, nikoli me ni mikalo, da bi oblikovala nakit. Za to nimam potrpežljivosti. Sem pa včasih lepila po cekarčkih umetne rože, sadje in školjke ter iz ogromnih umetnih potonik izdelovala broške. Ampak to je bilo zame, ne za prodajo. Enkrat pa me je stranka nagovorila, da sem ji izdelala res gromozansko broško iz umetnih rož, ker je nikjer ni dobila. To sem ji potem podarila in jo še vedno nosi.

Katere smernice narekujejo letošnjo modno pomlad in katera bo barva poletja?

Letošnja pomlad sije v pastelnih barvah. Prevladuje umazano roza, ki jo zdaj kombiniramo v doslej nenavadne kombinacije barv, recimo z rjavo ali oker rumeno. Poletje pa bo bolj pisano žarelo – tu so živo rumena, zelena v vseh odtenkih. Pa rožice!

Kaj pa je najbolj vroč kos sezone med nakitom oziroma dodatki?

Nuja tega poletja bo vsekakor cekarček ali torbica iz naravnih materialov, denimo iz vrvi, slame …

Nam zaupate še svoje življenjsko vodilo?

V 20 letih Lunce sem bila velikokrat na preizkušnji, sploh pa lani, ko je bila Gosposvetska dolgo razkopana in nedostopna. Vztrajala sem prav zato, ker imam svoje delo rada in zares v tem uživam. Vodilo so tudi moje stalne in zadovoljne stranke, ki se vselej znova vračajo. Z nekaterimi se že prav dobro poznamo. Vedno malo poklepetamo o modnih kombinacijah ali kar o tekočih zadevah, na primer otrocih, dietah, menopavzi ali tečnem možu. (smeh) Lahko bi rekla, da je moje življenjsko vodilo to, da delaš, kar imaš rad, in slediš svoji strasti.