Alexandra je v Slovenijo dvakrat zanesla ljubezen. Sprva sta se sem preselila z ženo, nato sta 2012. za štiri leta zamenjala slovensko okolje za Kolumbijo, kjer so Alexandra začele zanimati zgodbe kavnih plantaž. V Kolumbiji se pridelovanju kave predano posvečajo velike skupine ljudi, ki v množični prodaji ostanejo anonimni. Da, kavna industrija je ena izmed bolj netransparentnih na svetu, opozori na začetku našega pogovora Alexander. Prav zato sta se z ženo ob vrnitvi v Slovenijo lani odločila Slovencem predstaviti nekoliko bolj prefinjeno plat kave. Tisto, ki jo izkusiš, ko skrbno izbereš sestavine in nanje budno paziš na vsakem koraku obdelave in priprave.



Ustanovila sta znamko Črno zrno in med slovenske kavopivce pripeljala t. i. specialty kavo z geografskim poreklom, kar pomeni, da se v njeni aromi in okusu izražata okolje, v katerem je zrasla, in način njene obdelave. V Sloveniji tako prvi uvažajo izključno zrna najvišje kakovosti majhnih kolumbijskih pridelovalcev. Ker pa pivca do dobre skodelice loči še nekaj ključnih korakov, se je Alexander z ženo in oblikovalcem ter fotografom Tomažem Zajelšnikom odločil odpreti še trgovino. Kavni atelje, pravzaprav, je prijeten kotiček na Gornjem trgu v Stari Ljubljani, kjer bodo gosti lahko okusili različne priprave in pitje kave ter se podučili o tem, kako pomembna je recimo svežina zrn in mletja, v kakšnih razmerjih odmerjamo sestavine in kako tudi doma z lahkoto doseči dober rezultat. 


Preberite več o zapleteni umetnosti priprave kave v marčevski Oniplus, ki vas na prodajnih policah čaka vse do 3. aprila.