Po ameriško

Omamna bučna pita

Letina buč je bila letos res obilna. Privoščite si jih lahko tako v slanih kot sladkih oblikah, saj so te jesenske krasotice nadvse zdrave in okusne, samo prve začimbe jim morate dodati. Za vse, ki ljubite omamne vonjave, je tu nesporna kraljica jeseni: bučna pita, takšna, ki jo vsako leto ob dnevu zahvalnosti pohrustajo sosedi čez lužo. Če prilagodimo raven sladkorja, ki pri Američanih presega mejo dobrega in zdravega okusa, nas bo sladica zasvojila, da si ne bomo več znali predstavljati jeseni brez nje.

Sestavine za 8 kosov

  • Testo:
  • 250 g moke
  • 50 g mletih mandljev
  • 125 g masla
  • noževa konica limonine lupinice
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica mleka
  • Nadev:
  • 1 manjša buča maslenka (300-400 g) (Te buče so odlične za sladice, zaradi sladkega in kot že ime pove maslenega okusa mesa, pa še majhne so, tako da nimate težav z ostanki buče. Uporabite lahko tudi muškatno bučo.)
  • 250 g smetane maskarpone
  • 2 jajci
  • 130 g rjavega sladkorja muscovado (več melase kot vsebuje, bolj karamelni in sočen okus bo imela pita)
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • 1 žlička ingverja v prahu
  • 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke klinčkov v prahu
  • 1/4 žličke kardamona v prahu
  • 1/4 žličke solnega cveta
  • 1 strok vanilje

Priprava

  1. 1Najprej zamesimo testo tako, da skupaj stresemo suhe sestavine, nato pa dodamo na sobni temperaturi zmehčano maslo in mleko ter na hitro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v živilsko folijo in položimo v hladilnik, da se maslo nekoliko strdi.
  2. 2Sedaj se lotimo priprave nadeva. Američani kupijo že pripravljen bučni pire v konzervi, a povsem preprosto ga je narediti doma, pa še sladkorja in drugih stabilizatorjev nima dodanega. Maslenko prerežemo na pol po dolžini in odstranimo semena v spodnjem debelejšem delu buče. Nato polovici razpolovimo še dvakrat, da dobimo osmine. Režnje položimo na pekač s papirjem za peko in pečemo v ogreti pečici na 160°C dokler se ne zmehčajo (to lahko preverimo z noževo konico). Ko smo jo vzeli iz pečice, bučo pustimo nekaj minut, da se ohladi, nato pa z vilico postrgamo meso z lupine vsakega režnja in ga dobro pretlačimo (olupke zavržemo). Bučo lahko olupimo tudi pred pečenjem, vendar je lupina takrat zelo trda.
  3. 3Bučni pire sobne temperature stresemo v mešalno skledo, ji dodamo sladkor ter začimbe (vaniljev strok razpolovimo in z noževo konico postrgamo semena ter jih dodamo zmesi). Počasi premešamo z električnim mešalnikom, nato eno za drugo dodamo jajci ter mešamo, da zmes postane enotna. Na koncu dodamo še maskarpone in spet pomešamo, da dobimo enakomerno gladko zmes.
  4. 4Iz hladilnika vzamemo testo, ga na pomokani površini ali papirju za peko razvaljamo v krog nekoliko večji kot pekač, v katerem bomo pekli pito (najboljši so keramični, uporabite pa lahko tudi model za torto). Razvaljano testo nežno ovijemo okrog valjarja in ga prenesemo v pekač, ki smo ga premazali z maslom. Ob steno pekača pritisnemo robove testa in jih poravnamo s prsti, da bo po celotnem obodu enake višine.
  5. 5Na tako pripravljeno testo vlijemo bučno zmes in pito položimo v pečico, ki smo jo segreli na 175°C. Pečemo 55 minut oziroma tako dolgo, da nadev ni več tekoč, ko vanj potisnemo zobotrebec.
  6. 6Ko je pečena, pito pustimo počivati 20 minut, da se nekoliko ohladi in postane dovolj čvrsta za rezanje.
  7. 7Postrežemo jo toplo s cimetom v prahu ali žlico stepene smetane, mnogim pa je všeč tudi ohlajena, ko ponudi nekoliko bolj svež bučni okus.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE