Nisi videl karnevala, če nisi bil v Rio de Janeiru, pravijo poznavalci. Ulice najbolj priljubljenega brazilskega mesta so znova središče plesa in uživaštva, do srede se bo na ulicah zvrstilo predvidoma več milijonov ljudi.

Slovesno sobotno odprtje se je začelo sicer z zamudo, saj naj bi župan mesta negoval bolno ženo, nazadnje pa se dogodka ni niti udeležil, kot mu sicer narekuje tradicija - mestna uprava je zgolj prek elektronske pošte sporočila, da se lahko festival uradno začne.  Župan je sicer predani evangeličan in zatorej velik nasprotnik razvrata in golih teles, da je hotel bojkotirati dogodek, nekako ni dvoma. Ulice so kljub začetnemu nelagodju zasedli plesalke in plesalci s karnevalskimi himnami in privlačnimi gibi, barv, blišča in kostumskega razkošja seveda ni manjkalo. Znamenite parade v ritmih sambe pa se bodo začele nocoj in ne bodo pojenjale vse do srede, čeprav se mesto spopada s še večjo proračunsko luknjo kakor pred olimpijskimi igrami, ki so državo povsem osušile. Raven kriminala je še večja, korupcija v političnem vrhu sramotna, nezadovoljstvo med državljani pa brez primere.

Toda ob pogledu na posnetke s karnevala je navdušenje v Braziliji kakor med finalom svetovnega prvenstva v nogometu, nekateri pač znajo odmisliti vse težave in se posvetiti veseljačenju. Pa čeprav jih bo to potisnilo v še globlje finančno brezno.