Kot poroča časnik Delo, jih je pridobil nemški časopis Süddeutsche Zeitung in jih posredoval Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki jih je razdelil v mrežo več kot 380 novinarjev v 67 državah.

Razkritja so resnično šokantna, saj so zdaj znane povezave ameriške predsednika Donalda Trumpa z Rusijo, izkoriščanja finančnih struktur in davčnih utaj ter celo nezakonitih poslov pa bremenijo številne slavne in vplivne, med njimi kanadskega predsednika vlade Justina Trudeauja, angleško kraljico Elizabeto II., jordansko kraljico Nur, Bona, Madonno, milijarderja Georgea Sorosa, soustanovitelja Microsofta Paula Allena, ustanovitelja eBaya Pierra Omidyarja ter imperije Apple, Uber in Nike, če naštejemo samo nekatere.Predvsem bode v oči politično udejstvovanje v morebiti nezakonitih poslih, na udaru je seveda predvsem Trump, čigar ministri, sekretarji, svetovalci in donatorji naj bi bili redni akterji v davčnih oazah. Denimo, predsednikov sekretar za trgovino Wilbur Ross je s svojo ladijsko družbo namreč zaslužil na milijone evrov na leto s sodelovanjem z ruskim podjetjem, ki je v lasti Kirila Šamalova, moža hčerke Vladimirja Putina. Sporne so tudi večstomilijonske naložbe Jareda Kushnerja, Trumpovega zeta.Britanska monarhinja menda ni vedela za naložbe na Kajmanski otokih in Bermudih, kjer naj bi se skrivalo njenih enajst milijonov evrov – čeprav naj tu ne bi odkrili nepravilnosti oziroma davčne utaje, se je med Britanci porajalo vprašanje, ali je sploh moralno, da vladarica oziroma podjetje The Duchy of Lancaster, ki upravlja kraljičino premoženje, vlaga denar v davčne oaze.

Na seznamu se je znašel tudi Stephen Bronfman, ključni svetovalec kanadskega premierja Justina Trudeauja. Njegovo podjetje je prek Kajmanskih otokov sodelovalo v večmilijonskih poslih s podjetji v ZDA in Izraelu, s tem pa bi se lahko izognili plačilu davkom.Podrobnosti iz rajskih dokumentov bodo tako kot v primeru panamskih dokumentov novinarji razkrivali postopoma.