Modri, prodorni misleci, ki znajo bistvo bivanja razložiti razumljivo, so si edini, da vsi hrepenimo po ljubezni. Kaj je za vas ljubezen?

Da gre za ljubezen, začutiš takrat, ko nekdo napolni tvoje bistvo z neopisljivo lepoto, neskončno srečo, posebno toplino, občudujočim spoštovanjem in trajajočim veseljem. V tebi zbudi gorečo strast in te hkrati umiri. To osebo lahko gledaš in jo dejansko vidiš; v njej uzreš tudi sebe – kdo si in kaj lahko ob njej postaneš. Obstajajo različne vrste ljubezni in vse so prave. Med vsemi je ena osnovna in bistvena: ljubezen do samega sebe; če sebe nimaš rad, te nima nihče.

Preradi pozabljamo na to, da se ogromno ljudi, ki so v zvezah oziroma poročeni, počuti zelo same – mnogo bolj kot kdo, ki je samski. 

Kako se imeti rad – na pravi način?

Človek mora predvsem sam ugotoviti, kdo je, kaj in zakaj. Vsakdo je poseben, unikat. Kdor spozna sebe in zna živeti s sabo, ga bodo sprejemali tudi drugi. Najhuje je bežati od sebe in se slepiti, da si, kar nisi. Prav nič ni narobe s tem, če si drugačen in ne zadovoljiš pričakovanj, ki jih imajo do tebe družba, okolica, starši, sorodniki.Takrat ko v celoti sprejmeš sebe, se ponavadi vedno pojavijo ljudje, ki to razumejo.

Res je. Ko si pomirjen s sabo, si močan. Treba je biti prijazen do sebe, saj, kot opažate, ljudje okrog vas niso. Tako je v službi, trgovini, pri zdravniku, v odnosih. Verjeti je treba vase in v svoje sposobnosti, a biti tudi samokritičen. Kadar se imaš rad z vsemi plusi in minusi, posledično najdeš ljudi, ki mislijo podobno, te osrečujejo, navdihujejo in s katerimi je laže preseči vse ovire življenja.

Dejstvo je, da ne znamo več graditi odnosov, ne trudimo se zanje. Ob prvih težavah izginemo, ker menimo, da nas čaka nekdo boljši, drugačen. 

Biti samski je lahko velika prednost, ker si odprt za nove zveze, poznanstva ter se hkrati poglabljaš vase, po drugi strani pa se zdi, kot bi bila samskost nekakšna skrivna oznaka, žig, češ: Ta je samski, z njim pa zagotovo nekaj ni v redu. Kako to razumete, vam je težko reči: Ja, samska sem?

Ne, s tem nimam težav. Povsem vseeno mi je, kaj si kdo misli. V prvi vrsti zato, ker ne želim nikomur škodovati oziroma česa hudega. Sem samska in s tem ni nič narobe. Moj moto je živi in pusti živeti. Človek mora znati živeti s svojimi izbirami ali okoliščinami, v katerih se znajde, ter v njih uživati, kar najbolj kakovostno živeti. To seveda ne pomeni, da moraš biti vse življenje samski. Nič ni usodno – razen bolezni, pa še te se da pozdraviti. Preradi pozabljamo na to, da se ogromno ljudi, ki so v zvezah oziroma poročeni, počuti zelo same – mnogo bolj kot kdo, ki je samski. Vemo, da biti samski danes ne pomeni, da si tudi osamljen. Vsekakor sem raje sama kot v slabi zvezi.Zakaj?

Dejstvo je, da ne znamo več graditi odnosov, ne trudimo se zanje. Ob prvih težavah izginemo, ker menimo, da nas čaka nekdo boljši, drugačen. Tudi do ljubezni imamo fast food odnos: hitro pokonzumiramo in gremo dalje. Po drugi strani pa je zaradi neiskrenosti, laži in prevar, ker se ne znamo pogovarjati, izražati čustev, veliko trpljenja in nezadovoljstva. Vidim, kako zelo določeni ljudje trpijo prav zaradi škodljivih zvez. Hudo je, ko spoznaš, kaj ti lahko naredi nekdo, ki si ga spustil tako zelo blizu. Opažam, da je v veliko zvezah ogromno laži in prevar, predvsem pa nezadovoljstva; bodisi s seboj bodisi s partnerjem oziroma partnerico. Tako se ljudje dušijo, si ne dovolijo osebne rasti in življenja na polno. Danes je pravzaprav težko najti nekoga, s komer lahko preprosto – živiš.

Ne glede na družbene norme, nasvete prijateljic, ljubosumje kolegic sta bistvena on in jaz. Le midva živiva ta odnos zdaj in tukaj in nihče drug ga ne sme in ne more namesto naju. 

Kako veš, da ti je nekdo zares naklonjen in si ne obeta od tebe le določenih koristi ali kratkotrajnega zadovoljstva?

To, da si nekomu pri srcu, se običajno izkaže v trenutkih, ko zares potrebuješ pomoč – bodisi zaradi bolezni bodisi takrat, ko si v težavah zaradi službe ali česa drugega, morda v iskanju posla ali projekta. Takrat vidiš, kdo ti stoji ob strani, kdo te ima rad, koga skrbi zate in ti zna prisluhniti. Včasih zadostuje že en sam iskren objem. (Nasmeh.)Ali se v tem trenutku spomnite kakšnega zanimivega citata, lahko iz umetnosti ali pop kulture, ki prikazuje pravo ljubezen?

Na pamet mi pade pesem Him & I izvajalcev G-Eazyja in Halsey, ki jo zadnje čase zasledite na MTV. Odzvanja mi refren, ki pravi, »da sva na koncu le on in jaz«. To je – to. Ne glede na družbene norme, nasvete prijateljic, ljubosumje kolegic sta bistvena on in jaz. Le midva živiva ta odnos zdaj in tukaj in nihče drug ga ne sme in ne more namesto naju.