Če pogledate živali, je lenarjenje zanje dragoceni počitek, ko dajo možgane na pašo, na telesno aktivnost pa mirno pozabijo. Toda ljudje, sploh v sodobni storilnostno naravnani družbi, počitek opisujejo kot nesmiselno lenarjenje, zapravljanje časa in dragocenih priložnosti ter izkazovanje nezanimanja – toda resnica je povsem drugje, poudarjajo strokovnjaki.

In ker prihaja zima, bo potreba po poležavanju še večja, pa ni s tem prav nič narobe – v prihajajočih mesecih bomo izločali več melatonina, spalnega hormona, ki bo upočasnjeval naš ritem in ambicije po aktivnosti. Še pristavimo, počitek je nujen tudi poleti, kajti visoke temperature in gibanje preprosto ne gredo z roko v roki. Portal littlethings.com razodeva, zakaj je lenarjenje zdravo – in to brez slabe vesti.Znižuje krvni tlak. Po stresnem delavniku je najbolje dati vse štiri od sebe. To nas bo pomirilo in sprostilo, znižalo krvni pritisk in pomirilo krvni utrip, kar je nujno po napornem dnevu v službi.

Izboljšuje telesno pripravljenost. Morda se sliši nelogično, toda nekaj časa moramo biti povsem neaktivni, da smo potem lahko izjemno aktivni. Spočiti bomo lahko povečali intenzivnost vadbe in tako dosegli boljše rezultate.

Krepi ustvarjalnost. Med lenarjenjem, ko so možgani na paši, se običajno porodijo najbolj nore zamisli. Možgani so takrat povsem sproščeni, misli tavajo brezciljno, ideje pa kar dežujejo. Takšnega vala zamisli nikakor ne moremo pričakovati na delovnem mestu, ko smo že povsem izčrpani od vsakršnih zahtev in obveznosti, zato si za kreativni učinek privoščimo – počitek!Povečuje učinkovitost. Saj veste, da bi za urico poležavanja naredili vse – opravili vse službene obveznosti, gospodinjska dela in še marsikaj, da bi si lahko privoščili dragocen umik iz okolice. Tako je, lenarjenje nas v resnici spodbudi k delavnosti!

Krepi sposobnost reševanja težav. Ko iščemo rešitev naglici, se bomo težko domislili česa pametnega – kakor dobre zamisli tudi kakovostne rešitve najraje pridejo takrat, ko smo povsem sproščeni in pustimo mislim, da letajo po svoje.  

Odpre se nam oči. Lenarjenje in popoln odmik od napornega vsakdanjika nam ponuja enkraten vpogled v svojo identiteto, obstoj. Mnogi prav med počitkom, v tišini in samoti, spoznavajo resnice o svetu, v katerem živijo. Šele takrat so sposobni na življenje pogledati iz drugega zornega kota, kar mnogi doživijo kot popolno razodetje.

Poglobitev v – zdaj. Lenarjenje, ki ima tako negativen prizvok, je v resnici zelo sorodno meditaciji. Ponuja nam poglobitev v zdajšnji trenutek: v skodelico čaja, poslušanje tiktakanje ure, opazovanje ptic na drevju. In vas ne žene v prihodnost.