Vprašajte strokovnjaka

Pustila me je, njen sin pa si še vedno želi stikov z mano

Pred časom sem se razšel s punco. Vrnila se je k bivšemu in z mano prekinila vse stike. Stikov z mano pa ne želi prekiniti njen sin, katerega oče nisem niti jaz niti njen bivši. Rekel mi je, da sem mu kot drugi oče in me ima rad. Jaz sem nanj gledal, kot bi bil moje krvi. Med nama se je stkala posebna vez. Če se bo potem, ko pride z morja, želel srečati z mano, ali naj mu ugodim? Ali naj raje vse skupaj pozabim in mu razložim, da se ne bova več videla? Svetujte mi, kaj storiti v tem primeru.

Bralec

Če boste prekinili vse stike z otrokom, bo to boleče za oba

Družinske vezi so nekaj posebnega, in čeprav v vašem primeru ne gre za krvno sorodstvo, se je med vami in sinom nekdanjega dekleta vzpostavila močna čustvena navezanost. To ni nič nenavadnega. Še več, iz vašega opisa je čutiti, da vam je fant zares prirasel k srcu, tako kot tudi vi njemu. V trikotniku mama – otrok – vi ste, kot je čutiti iz vaše pripovedi, prepričljivo odigrali očetovsko vlogo in uspelo vam je zadovoljiti otrokovo potrebo po liku očeta, katerega prisotnost je zelo pomembna za zdrav psihični razvoj vsakega otroka.

Škoda je, da je razpadla zveza z dekletom in ste bili primorani zapustiti nastalo skupnost. Glede tega dejstva se najbrž ne da nič storiti. Toda vaša vloga nadomestnega očeta se s tem ni zmanjšala. Če boste prekinili vse stike z otrokom, bo to boleče za oba. V takšnih trenutkih naj bi odrasli ljudje imeli pred očmi izključno tisto, kar je najbolje za otroka. Ker je otrok rekel, da ste mu kot drugi oče, potem bo zelo verjetno želel poiskati stik z vami. Tega mu nikakor ne odrecite (pravzaprav si to želite tudi vi sami). Zato se le srečajta.

Kako pa bodo videti vajini stiki v prihodnje, je predvsem odvisno od njegove mame in tega, kakšen odnos vam bo uspelo ohraniti z njo. Tu je še njen bivši, h kateremu se je vrnila in ki utegne postaviti svoje zahteve. Najbrž vas doživlja kot konkurenco in bi najraje videl, da bi izginili iz njihovega življenja. Toda, ponovil bom, vi vsi bi morali imeti pred očmi tisto, kar je najbolje za otroka. Na to se vedno lahko sklicujete.

Ko se bosta srečala s fantom, ga ne obremenjujte s svojimi pomisleki. Raje se iskreno zanimajte za to, kako se je imel na morju in kaj je tam zanimivega doživel. Naj vama bo lepo. Nikar ne začnite pogovora o svoji boleči temi. Če pa vas bo on vprašal, ali se bosta videvala, mu zagotovite predvsem to, da ga imate radi in da si to želite. Zagotovite mu, da se boste poskušali z njegovo mamo sporazumeti o ohranjanju stikov.

Potem se le poskušajte z njo pomeniti. Rekli ste, da je prekinila vse stike z vami. To je njena odločitev in menim, da ji ni lahko. Zaveda se, kaj pomenite njenemu sinu, obenem pa mora iskati ravnotežje v zapletenih odnosih, ki so nastali. Morda jo njen bivši priklepa nase in celo zahteva, da ne sme ohraniti stikov z vami. Razmislite tudi o pravnem vidiku vaših relacij. Ali je vaša skupnost bila registrirana? Če ste jo registrirali, potem iz tega izhajajo nekatere dolžnosti in pravice, na katere se lahko sklicujete. Če je niste registrirali, lahko pa dokažete, da ste živeli skupaj, potem morda lahko za nazaj dosežete njeno priznanje. Glede teh vprašanj vam svetujem, da se obrnete na pravnega strokovnjaka. Nikoli pa ne izpustite izpred svojih oči najboljših interesov otroka. Ne izkoriščajte možnosti, ki se vam ponujajo, da bi se maščevali, ali kakorkoli drugače zadostili svojemu egu.

Ne glede na to, kako se utegnejo stvari zavrteti, zaupajte, da se bodo sčasoma postavile na pravo mesto in v prid vsem udeležencem. To vam vsem skupaj iskreno želim.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE