Gajškova, 37-letna diplomirana politologinja je že 10 let zaposlena v poslanski skupini SD v državnem zboru, kjer spremlja področje zakonodaje dela, družine, socialnih zadev in zdravstva. Med prioritetami njenega programa so predvsem infrastruktura, od južne obvoznice do vseh uničenih cest zaradi več kot enoletne zapore starega mostu čez Dravo, iskanje rešitev za ptujsko arheologijo ter črpanje evropskega denarja za projekte kot so kolesarske poti ureditev starega mestnega jedra in podobno.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je po dobri polovici preštetih glasov, ki kažejo na zmago njegovemu nasprotniku Saši Arsenoviču, dejal, da je voljo volivcev treba vedno spoštovati, rezultat pa po njegovi oceni ni razočaranje. V Kopru se z županskega stolčka poslavlja Boris Popovič, za zdaj kaže, da bo zmagal Aleš Bržan. Občino Črnomelj bo v prihodnjih štirih letih vodil Andrej Kavšek. Volivci so mu namreč v današnjem drugem krogu županskih volitev po neuradnih delnih izidih namenili 72,7 odstotka glasov, njegovi protikandidatki Maji Kocjan pa le 27,3 odstotka. Jeseničani so se po 12 letih županovanja Tomaža Toma Mencingerja odločili za spremembo, saj so v današnjem drugem krogu lokalnih volitev za novega župana odločno izvolili nekdanjega novinarja Dela Blaža Račiča. Po približno polovici preštetih glasov v Kranju kaže na prepričljivo zmago Matjaža Rakovca, po podatkih občinske volilne komisije ta prepričljivo vodi pred tekmecem Zoranom Stevanovićem.


Nuška Gajšek bo vodila Ptuj. Foto: Socialni demokrati.si


Nova Gorica ima po osmih letih novega župana, s tesno razliko je namreč zmagal Klemen Miklavič in premagal dosedanjega župana Mateja Arčona, v Tržiču pa je že četrti mandat osvojil aktualni župan Borut Sajovic in premagal nekdanjega župana Pavla Ruparjea zmagal prvi. V Kamniku je vodenje občine spolzelo iz rok stranki LMŠ, saj po večini preštetih glasov kaže na zmago Mateja Slaparja iz NSi. V Domžalah očitno ostaja župan Toni Dragar, na Vrhniki je po vseh preštetih glasovih s 53,6-odstotno podporo zmagal Daniel Cukjati. V Brežicah bo še naprej župan Ivan Molan. V današnjem drugem krogu županskih volitev je premagal kandidata SMC, poslanca Igorja Zorčiča. V prihodnjem štiriletnem mandatu bo občino Sežana vodil David Škrabar, ki so mu volivci danes po neuradnih delnih podatkih namenili slabih 57 odstotkov glasov. Njegov protikandidat Andrej Sila je v drugem krogu lokalnih volitev dobil nekaj več kot 43-odstotno podporo.

Do 19. ure je v 56 občinah, kjer je potekal drugi krog lokalnih volitev, glasovalo 283.163 volilnih upravičencev, volilna udeležba je bila tako 46,21-odstotna. Najvišja udeležba je bila v občini Šentrupert (71,71-odstotna), najnižja pa v Kranju (23,48-odstotna). Med mestnimi občinami je bila najnižja volilna udeležba v občini Kranj, in sicer 23,48-odstotna. V Novi Gorici je bila 34,28-odstotna, v Mariboru 42,05-odstotna, na Ptuju 47,93-odstotna, v Slovenj Gradcu 40,31-odstotna in v Kopru najvišja, 44,61-odstotna. V Mestni občini Slovenj Gradec se je volilni dvoboj med dosedanjim županom Andrejem Časom in direktorjem občinskega zavoda Spotur Tilnom Kluglerjem končal z zmago slednjega.