Čeprav je tedne pred izborom na stavnicah vodil Italijan Francesco Gabbani, ga je tik pred finalom prehitel Portugalec in evrovizijskim oboževalcem se je zazdelo verjetno, da bi lahko zmaga prvič potovala na Portugalsko. Kljub plesoči gorili na odru se je Italijanova pesem nekako izgubila med množico nastopov, balada sedemindvajsetletnega Salvadorja Sobrala, ki je bil eden redkih, ki ni pel v angleščini, pa je bila tista, ki je pritegnila in prepričala. Z malce nenavadnim videzom in nastopom ter zaradi dejstva, da je v Ukrajino pripotoval tik pred prvo vajo zaradi zdravstvenih razlogov, je Sobral vsekakor pritegnil pozornost že v dneh pred finalom. 

Portugalski je tako prvič od leta 1964, odkar nastopajo, uspelo osvojiti evrovizijsko krono, na drugem mestu je bila Bolgarija, na tretjem Moldavija, Italijan pa je končal na šestem mestu. Po zmagi so razkrili, da je Portugalec slavil že v prvem predizboru, tisti večer je nastopil tudi Omar Naber, ki mu preboj v finale že drugič ni uspel, končal je na predzadnjem mestu. Tudi letos smo v finalu najprej izvedeli, kako so glasovale strokovne žirije, kasneje pa so prišteli glasove občinstva. Tak sistem sporočanja glasov so uvedli lani, saj naj bi poskrbel, da so zadnje minute finala bolj zanimive in nepredvidljive. Glasove slovenske žirije, ki je največ glasov namenila Portugalski, je v Kijev sporočila Katarina Čas, slovensko občinstvo, pa je kot že mnogokrat doslej najbolj prepričal Hrvat.

Moški v ospredju

Največji škandal se je letos zgodil že pred Evrovizijo, ko Ukrajina ruski predstavnici ni dovolila vstopiti v državo, sinoči pa je z izjemo razgaljene zadnje plati oboževalca, ki je splezal na oder med nastopom lanske zmagovalke Jamale, vse potekalo gladko. Je pa zanimivo, da so bile letos ženske bolj v ozadju, vse tri večere so prvič v zgodovini vodili trije moški, kot favoriti pa so se pri vrhu na stavnicah že tedne prej pojavljali Italijan, Portugalec, Bolgar, Šved … Po najvišjih mestih bi lahko s sodobno in radiu prijazno skladbo posegla Belgijka Blanche, a jo je nastop, ki se po karizmi in vizualnih učinkih ni mogel primerjati z njenim videospotom, verjetno stal borbe za zmago, na koncu je bila četrta. 

Da je na Evroviziji treba izstopati, dokazujeta predstavnika sedmouvrščene Romunije, ki sta jodlala, in osmouvrščeni Madžar, ki je prepričal z romsko glasbo. A kaj ko se nikoli ne ve, ali boš edini, ki bo tisto leto jodlal, pel opero ali žgal kitare, ali bo takšnih na odru še pet. Letos je slavila vizualno nepretenciozna balada, kaj bo prepričalo prihodnjič, bo jasno čez leto dni na Portugalskem.