O nekdaj najbolj znani ženski na svetu je bilo zapisanega že veliko in marsikdo trdi, da o njenem življenju ve vse podrobnosti; kaj jo je gnalo v zakon z britanskim prestolonaslednikom princem Charlesom, kako je trpela, ko je on ljubimkal z drugimi, kako je prestajala zgodovinsko ločitev, kdo je na koncu le ujel njeno srce in kako je preživela zadnje trenutke na tem svetu. Nekaj je dejstev, ogromno pa je pričevanja znanih in neznanih virov blizu princese, zato resnične zgodbe o lady Di morda nikoli ne bomo izvedeli, vsekakor je v interesu britanske kraljeve družine, da se na plano ne vlači še več okostnjakov. 

Bila je ženska, ki si je drznila kršiti kraljeve protokole in se povezati z navadnimi smrtniki. Foto: Jose Manuel Ribeiro/Reuters

Vse to seveda pomeni, da je princesa Diana tudi skoraj 23 let po svoji smrti še vedno tako slavna osebnost, kot ko je bila živa, in tega se zaveda tudi Hollywood. V pripravi imajo namreč kar dva projekta o pokojni princesi, prvega bomo morda videli še letos, drugega pa bodo pričeli snemati šele prihodnje leto. 

Diana, princesa, ki je osvojila ljudstvo, nikoli pozabljena. Foto: Hannah McKay/Reuters

Če bo vse po sreči, bo proti koncu letošnjega leta na Netflix prišla težko pričakovana četrta sezona priljubljene in z nagradami ovenčane serije Krona, ki pripoveduje o odnosih in političnih spletkah na britanskem dvoru od trenutka, ko je prestol zasedla kraljica Elizabeta II. V tretji sezoni smo gledalci že imeli priložnost spoznati mladega princa Charlesa (upodobil ga je Britanec Josh O'Connor) in njegovo mladostniško romanco s Camillo Shand, kasneje Parker Bowles (zaigrala jo je Britanka Emerald Fennell), v četrti sezoni pa se bo končno pojavila tudi Diana Spencer, kasneje znana kot valižanska princesa in mati Charlesovih dveh sinov princa Williama in Harryja. V Dianine čevlje bo v seriji Krona stopila manj znana britanska igralka Emma Corrin. Vsaj kar se videza tiče, se zdi, da bo kos nalogi. Drug presenetljiv izbor igralke, ki bo upodobila princeso, pa je veliko bolj odmeven. Čilski režiser Pablo Larraín, ki je na filmsko platno leta 2017 na navdušenje kritikov prenesel že zgodbo o Jackie Kennedy (vloga je Natalie Portman prinesla nominacijo za oskarja), natančneje o tem, kako se je spopadala s smrtjo soproga in ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, le dneve po njegovem uboju, si je za tokratni izziv vzel trenutke po ločitvi Diane in Charlesa. Kot v filmu Jackie se bo tudi v novem celovečercu zgodba odvila v nekaj dneh na eni lokaciji, in sicer v kraljevi palači Sandringham. 

Vlogo Diane so že podelili, zaigrala pa jo bo nobena druga kot ameriška igralka Kristen Stewart.

Kristen Stewart ni najbolj očitna izbira za takšno vlogo. Foto: Mario Anzuoni/Reuters

Po Naomi Watts, ki je Diano upodobila v zadnjem filmu o princesi leta 2013 Diana, v katerem smo gledalci spoznali, kako se je po ločitvi od Charlesa močno zaljubila v pakistanskega srčnega kirurga Hasnata Kana, je izbira Stewartove precej drugačna, a morda sodobna različica Diane potrebuje prav to, netipično junakinjo. 

Diano je leta 2013 v filmu o njeni romanci s pakistanskim zdravnikom upodobila Naomi Watts. Foto: Press

Larraín je o filmu hollywoodskemu novičarskemu portalu Deadline povedal: »Ponavadi si princ poišče princeso, jo povabi, da postane njegova žena in na koncu postane kraljica. Ko se ona odloči, da noče biti kraljica in reče, da bi raje bila samosvoja, je to zelo velika odločitev in pravljica se postavi na glavo. Ta poteza me je vedno presenečala in mislim, da je takšno odločitev zelo težko sprejeti. Točno to je bistvo novega filma.« 

Se vam zdi, da bo Kristen kos nalogi? Foto: Yara Nardi/Reuters

Žal bomo na dramo o Diani/Kristen morali počakati še kar nekaj časa, snemanje bodo namreč, če bo vse po sreči zaradi virusa, pričeli šele prihodnje leto.