Nakup in priprava: V Evropo jo uvažajo vse leto, tako da je tudi pri nas pogosto na voljo, predvsem tajska. Pri nakupu pazimo le, da so sadeži še povsem čvrsti. Popolnoma naj dozorijo doma. Za osvežilen prigrizek jih uživamo podobno kot kivije: sadeže preprosto prepolovimo in meso izdolbemo z žlico. Lahko pa jih olupimo, odstranimo pečke in narežemo na rezine. Potem jih pokapamo z limoninim sokom, potresemo z ingverjem in uživamo v čudoviti osvežilni aromi.


Sapodila je v kulinariki uporabna podobno kot naše koščičasto sadje.


PREBERITE ŠE: S pomelom vitko v pomlad


Krepka sadna solata

Potrebujemo: 600 g sapodil, sok limone, 100 g zmletih lešnikov, 200 g naravne skute, 150 g gostega mareličnega soka, pol žličke ingverja v prahu.

Priprava: Sapodile razpolovimo, jim odstranimo pečke in polovice olupimo. Sadno meso razrežemo na kocke, jih stresemo v skledo in pokapamo z limoninim sokom. Skuto gladko razmešamo z mareličnim sokom in ingverjem v rahlo kremo ter jo dodamo pripravljenemu sadju v skledi. Previdno premešamo in potresemo še z zmletimi lešniki. Ponudimo ohlajeno. Osvežilno solato lahko uporabimo tudi kot nadev za rahle in osvežilne palačinke.



Rahli praženec

Potrebujemo: 600 g sapodil, 180 g moke, 3 dcl mleka, 3 jajca, zvrhano žlico rjavega sladkorja, 30 g masla, cimet in nageljnove žbice.

Priprava: Iz mleka, rumenjakov in sladkorja zmešamo gladko maso. Stepemo beljake in sneg previdno vmešamo vanjo. Vlijemo jo v model, ki smo ga prej namastili z maslom. Spečemo pri 190 stopinjah Celzija in razrežemo na trikotne ploskve. Sapodile prepolovimo, jim odstranimo pečke in izdolbemo sadno meso. Na maslu ga na hitro zdušimo, dodamo cimet in zmlete nageljnove žbice ter dobro premešamo. Počakamo, da se sadni nadev nekoliko ohladi, potem pa ga postrežemo k rahlemu pražencu. Ponudimo s hladnim mlekom.


Sadni preliv

Potrebujemo: 600 g sapodil, 140 g želirnega sladkorja, sok limone.

Priprava: Sapodile razpolovimo in jim odstranimo pečke. Meso izdolbemo z žlico in ga stresemo v kozico. Potresemo ga z želirnim sladkorjem. Zavremo ga šele po kakšnih dveh urah. Posodo takoj odstavimo in dodamo limonin sok. Tako pripravljeno sadje gladko razmešamo v mešalniku in vlijemo v kozarec. Če preliv hranimo v hladilniku, ga lahko uporabljamo za obogatitev mlečnih jedi (npr. mlečnega riža, mlečnega zdroba, žitnih kosmičev, namočenih v mleku), mlečnih izdelkov (denimo navadnega jogurta, mleka, kefirja) ali kot samostojen namaz za kruh, palačinke, torte in domače pecivo.



Sapodilino pecivo

Potrebujemo: za testo: četrt kg moke, 150 g hladnega masla, sol; za nadev: 700 g sapodil, cimet, po 2 žlici neprečiščenega sladkorja in nasekljanih mandljev.

Priprava: Koščke hladnega masla in moko na hitro zgnetemo v testo. Oblikujemo kepo. Sol raztopimo v šestih žlicah hladne vode. Vlijemo jo v sredino testene kepe in spet zgnetemo. Potem testo razvaljamo. Če se preveč oprijema prstov, ga pred valjanjem dodatno ohladimo v hladilniku in šele nato razvaljamo in položimo v model. Spečemo pri 190 stopinj Celzija v pol ure. Tako pripravljeno osnovo vzamemo iz pečice, a jo pustimo vklopljeno. Sapodile prepolovimo in izkoščičimo. Obema polovicama odstranimo lupino in sadno meso narežemo na rezine. Z njimi obložimo testo v modelu. Nadev potresemo še s cimetom, sladkorjem in nasekljanimi mandlji. Potem pecivo za deset minut vrnemo v vročo pečico. Ponudimo s hladnim mlekom ali čajem.


PREBERITE ŠE: Rakitovec, bomba vitamina C


Kroglice iz mlečnega zdroba

Potrebujemo: 125 g pšeničnega zdroba, pol litra mleka, pol žličke soli, žlico neprečiščenega sladkorja, 50 g temne čokolade z najmanj 50 odstotki kakava.

Priprava: Zavremo mleko, ga solimo in sladkamo, potem pa vanj vmešamo zdrob. Počasi ga med stalnim mešanjem kuhamo dobre tri minute, potem pa odstavimo. Ohladimo, da se mlečni zdrob strdi, nato pa z majhno zajemalko ali žlico za sladoled dolbemo kroglice in jih polagamo v stekleno skledo. Sapodile olupimo, izkoščičimo in jim odstranimo pečke. Narežemo jih na rezine in stresemo k zdrobovim kroglicam. Previdno pretresemo s skledo vred, potem pa kroglice in sadje prelijemo s stopljeno temno čokolado, ki smo jo stalili v vroči kopeli.

Pa dober tek!