Je pač ena tistih romantičnih komedij, ki bi jo povsem krivično postavili ob bok drugim iz tega žanra. Čeprav jo tisti, ki vztrajno vihajo nosove nad ljubezenskimi izpovedmi, še vedno kritizirajo kot klišejsko in s poceni humorjem ter nabito z zvezdniškimi imeni, je dejstvo, da je uspešnica Pravzaprav ljubezen eden najuspešnejših britanskih filmskih izdelkov in nepogrešljiva božična klasika. Preprosto očarljiva in prisrčna.

Režiser Richard Curtis, ki se je podpisal tudi pod Štiri poroke in pogreb, Notting Hill in prva dva filma o Bridget Jones, je tako leta 2003 zadel terno, film je namreč pošteno napolnil kinematografsko blagajno na Otoku in drugod po Evropi, nekoliko manj, pričakovano, pa v ZDA, kjer so zgodbo sicer ocenili kot gledljivo, a vseeno preveč osladno, da bi bila kakršen koli presežek. Toda domačih oboževalcev filmu ne primanjkuje, na številne prošnje po nadaljevanju pa se je po več kot 13 letih režiser Curtis le odzval in navdušencem izpolnil željo. Na dan rdečih noskov, to bo 24. marca na Otoku in 25. maja v ZDA, bo v sodelovanju z dobrodelno organizacijo Comic Relief s kratkim filmom pomagal zbirati denar za vse tiste, ki živijo v pomanjkanju, vsebina izdelka pa še ni znana. Nastopili bodo skoraj vsi

Oboževalci so dolgo ugibali o usodah priljubljenih junakov, pred dobrim letom dni je tako ena od scenaristk in Curtisova žena Emma Freud zaupala, da sta Harry in Karen ostala v zakonu, čeprav v tem ni bilo več toliko sreče kot prej, Juliet se ni vdala čarom moževega najboljšega prijatelja Marka, prikupen deček Sam pa je vendarle osvojil svojo simpatijo Joanno. A vendarle so si oboževalci nadaljevanje zgodbe želeli tudi ogledati, vse kaže, da bo dolgo pričakovani trenutek vendarle napočil prihodnji mesec. Kratki film bodo sicer predvajali samo na televiziji, trajal naj bi le deset minut, nastopili pa bodo skorajda vsi zvezdniki uspešnice, Hugh Grant, Martine McCutcheon, Keira Knightley, Andrew Lincoln, Colin Firth, Lucia Moniz, Liam Neeson, Thomas Brodie-Sangster, Olivia Olson, Bill Nighy, Marcus Brigstocke in Rowan Atkinson. Emme Thompson menda ne bo v zasedbi, spomnimo, Alan Rickman, ki je upodabljal njenega moža, je umrl januarja lani. »Celovečerno nadaljevanje filma bi bilo nesmiselno, ampak desetminutna zgodba, da malce osvežimo spomin, pa je vsekakor dobrodošla,« je povedal Curtis. »Da vidimo, kako so se junaki postarali in kaj se zdaj dogaja z njimi. Vesel sem, da so privolili k sodelovanju, zanesljivo se nam obeta zelo nostalgično dogajanje!« Film se je okitil s številnimi nagradami in je do zdaj zaslužil skoraj 250 milijonov evrov, vendar v nasprotju s številnimi drugimi izdelki izkupičku vsako leto doda še kakšen milijon, kajti njegova priljubljenost ne jenja. Uspešnica se je dodobra usidrala tudi v politični kontekst, spomnimo se samo prizora, v katerem se Hugh Grant kot britanski premier postavi po robu Billyju Bobu Thorntonu, ki je upodobil ameriškega predsednika – na napeto dogajanje sta namreč pred dnevi na srečanju spomnila kanadski premier Justin Trudeau in ameriški predsednik Donald Trump.


Foto: Reuters