Lani so tako zasegli rekordno količino pirotehničnih sredstev, tudi kršitev glede uporabe je bilo veliko več kakor prejšnja leta.

Policija in zdravstvena stroka tako znova pozivata k tehtnemu premisleku: se je zaradi nekaj sekund pokanja in bliskanja vredno usodno ogroziti? Ostati brez okončine, prstov, oči, si za vedno zaznamovati obraz? Si pridelati raztrganine in opekline, morda tudi izgubo sluha? Pa ustrahovati najmlajše in najstarejše ter najšibkejše, da ne govorimo o nemočnih domačih živalih? In onesnaževati okolje ter povzročati materialno škodo? Odgovor je pri vsakomur zanesljivo ne, toda pirotehnična sredstva kljub temu v božično-novoletnem obdobju ostajajo priljubljena popestritev in tudi letos jim zanesljivo ne bomo ušli.Policisti zato že ves december izvajajo različne preventivne akcije in ozaveščajo z namenom preprečevanja negativnih posledic, tudi s projektom Bodi zvezda, ne meči petard. Pri tem nagovarjajo predvsem starše, skrbnike in učitelje, naj otroke vztrajno opozarjajo na nevarnosti pri uporabi pirotehničnih sredstev in vzgajajo v smeri skrbi za lastno varnost in varnost drugih v svoji okolici.

Toda opozorila marsikdaj ne zaležejo. Največ poškodovancev je namreč starih od deset do dvajset let, poškodbe in kršitve pa se začnejo že v prvi polovici decembra, policisti in zdravstveno osebje jih obravnavajo še v drugem tednu januarja.  Po pričakovanjih jih je največ v silvestrski noči.In če se uporabi pirotehnike nikakor ne morete odpovedati, izdelke kupujte le v trgovinah, ki imajo za prodajo dovoljenje Ministrstva za notranje zadeve. »Ob nakupu preverite, ali so na izdelku navodila za uporabo, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku in obvezno priložena vsem pirotehničnim izdelkom. Pirotehniko uporabljajte v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico,« pozivajo policisti. Še vedno pa se lahko zgodi, da se pirotehnični izdelek ne obnaša tako, kot zagotavljajo navodila!

Seveda pa največ poškodb pridelajo sredstva s črnega trga oziroma iz prodajaln brez dovoljenja ustreznega organa. Izjemno nevarna pa je seveda tudi domača izdelava pirotehničnih izdelkov.