Kaj je pravzaprav problematična koža?

Kot problematično ponavadi razumemo kožo, ki je nagnjena k aknam. Prizadeti so dlačni mešički v koži obraza, lahko tudi na zgornjem delu trupa, in z njimi tesno povezane žleze lojnice. Osnovna motnja je pretirano poroženevanje izvodila dlačnega mešička, zaradi česar se ta zamaši in loj ne more več prosto odtekati na površino. Kopiči se v mešičku, nastajajo beli in črni ogrci – komedoni. Kadar je pridruženo vnetje, nastanejo rdeče bunčice in gnojni mehurčki, kar po domače imenujemo mozolji. Pri nastanku vnetja ima pomembno vlogo tudi bakterija Propionibacterium acnes, ki je normalna prebivalka dlačnih mešičkov. Kadar se pretirano razmnoži, spodbuja vnetje in še intenzivnejše poroženevanje izvodila dlačnega mešička.


Ali jo imajo samo mladi oziroma koga največkrat doleti?

Akne so večinoma bolezen mladostnikov, približno 80 odstotkov ljudi jih ima v puberteti in potem spontano minejo, čeprav so lahko prisotne tudi v odrasli dobi. Pri 25 letih jih ima približno 12 odstotkov žensk in pet odstotkov moških. Med puberteto se močno poveča tvorba spolnih hormonov androgenov, ki spodbujajo žleze lojnice, da izločajo več loja. Tudi akne kasneje v življenju so povezane s hormonskimi dejavniki.


Kakšno nego priporočate?

Akne je treba zdraviti z zdravili, ki delujejo proti pretiranemu poroženevanju dlačnega mešička, zmanjšujejo izločanje loja in imajo tudi protivnetni in protibakterijski učinek. Pri dekletih in ženskah pride v poštev tudi hormonska kontracepcija. Ne glede na to, katero zdravilo izberemo, je pravilna nega nepogrešljiv del zdravljenja. Zjutraj in zvečer je treba kožo obraza umiti s čistilnim gelom. Preverjeni proizvajalci kozmetike ponujajo kakovostne čistilne izdelke pa tudi kreme za nego in pudre.


Katere izdelke pa odsvetujete?

Izogibati se je treba mastnim pripravkom, ki mašijo dlačne mešičke (pore) in akne poslabšujejo. V poštev pride torej le nekomedogena kozmetika, to je tista, ki ne maši por. Pomembno je, da aken ne praskamo in stiskamo, ker to poslabša vnetje, povzroči okužbo in pušča brazgotine.Je pomembna tudi prehrana?

Da, dokazano je, da akne poslabšuje hrana z visokim glikemičnim indeksom, to je hrana, ki je rafinirana in bogata z enostavnimi sladkorji. Poleg tega jih poslabšujejo mlečni izdelki. Oboje velja omejiti.


Kaj pa bolezenska stanja kože, kot sta denimo psoriaza in atopijski dermatitis? Kateri so znaki in zakaj največkrat nastaneta?

Psoriaza oziroma luskavica je ena najpogostejših kožnih bolezni. Koža je vneta in pretirano poroženeva, kar se kaže z rdečimi luščečimi se ploščami na primer na komolcih, kolenih in lasišču. Atopijski dermatitis je prav tako zelo pogosta bolezen, predvsem v otroški dobi. Na koži nastaja srbeč ekcem. Gre za povsem različni bolezni, vendar sta obe posledica podedovane nagnjenosti, pogoj, da se razvijeta, pa so številni dejavniki iz okolja. 


Se ju da pozdraviti ali smo nanju »obsojeni« za vse življenje?

Žal gre za kronični bolezni, ki ju ne moremo oziroma ne znamo pozdraviti. Lahko ju le zdravimo, torej lajšamo, podobno kot visok pritisk ali sladkorno bolezen. Atopijski dermatitis na srečo mine spontano pri večini otrok na prehodu v odraslo dobo. Luskavica je precej bolj trdovratna. Imamo pa učinkovita zdravila za lajšanje oziroma nadzorovanje obeh.


Pa sta nalezljivi oziroma se prenašata z dotiki?

Ne, nobena od teh bolezni ni nalezljiva.


Kakšna naj bo nega kože, ki se lušči in srbi oziroma je ves čas vneta?

S pravilno nego je mogoče vnetni proces v koži tudi nekoliko umiriti, vsekakor pa vsakodnevna nega podpira zdravljenje in delno preprečuje poslabšanja. Pri obeh boleznih so koristni mastni negovalni pripravki – ravno nasprotno, kot priporočamo pri aknah. Svetujemo tudi izogibanje milom, za umivanje so primernejši njihovi nadomestki, kot so sindeti in oljni geli.Ali smemo s tako kožo v bazen?

Smemo, vendar z zavedanjem, da jo bo klorirana voda še bolj izsušila. To pomeni, da jo moramo prej in potem še intenzivneje negovati.


Sploh obstaja preventiva?

Prava preventiva ne obstaja. Kot preventivni ukrep, ki lahko ublaži težave, razumemo vsakodnevno nego in izogibanje dražljivcem, ki bolezen poslabšujejo, če je mogoče, tudi stresu.


Vaš nasvet?

Žal je veliko kožnih bolezni kroničnih, natančno ne poznamo njihovih vzrokov in jih zato ne moremo ozdraviti. Lahko pa jih učinkovito lajšamo, to je preprečujemo pojav vnetnih sprememb na koži. Dermatolog skupaj z bolnikom naredi načrt zdravljenja in nege vsake od njih za kar najboljše obvladovanje težav.