Med prvimi se je opogumil francoski poslovnež François-Henri Pinault, sicer tudi mož igralke Salme Hayek, ki bo za ponos Francije odštel kar 100 milijonov evrov. Spomnimo, Pinault je direktor korporacije Kering, ki ima v lasti ugledne blagovne znamke, kot so Gucci, Yves Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander McQueen in Balenciaga. Znesek bo točneje prispevala fundacija Artemis, pod katero se podpisuje skupaj z očetom Françoisom starejšim. Vrtoglavi in radodaren znesek, vsekakor, ki pa Pinaulta seveda ne bo finančno omajal, saj je njegovo premoženje ocenjeno na kar 37,3 milijarde evrov! No, k velikodušni potezi ga je nedvomno spodbudila tudi žena Salma, s kateri si deli razkošno domovanje prav v bližini Notre-Dama, v Parizu pa sta si pred desetletjem tudi izmenjala poročne zaobljube. 

Kot je včeraj naznanil pretreseni Emmanuel Macron, bodo Notre-Dame znova postavili na noge in mu povrnili nekdanjo slavo, saj je katedrala del francoske identitete, zgodovine, usode, je pojasnil. Na njegov poziv k donacijam že dežujejo ponudbe, Pinaultovo ponudbo pa je kar podvojil Bernard Arnault, direktor konglomerata LVMH, ki prav tako združuje elitna imena francoske modne industrije, kot sta Christian Dior in Louis Vuitton, zraven pa so tudi luksuzne znamke alkohola, kot sta Moët & Chandon in Hennesy. Arnault je napovedal donacijo kar 200 milijonov evrov, za prihodnost znamenite katedrale se tako verjetno ne gre bati. 

Sicer so pristojni sporočili, da je ogenj v Notre-Damu dokončno pogašen, uspelo pa jim je rešiti večino umetnin, tudi oba glavna zvonika in velik zgradbe katedrale naj ne bi utrpeli usodnih posledic. Na varnem sta tudi znamenita trnjeva krona in tunika svetega Alojzija, pa 16 bakrenih kipov, žal pa je bil požar usoden za več metrov dragocenih slik. Ni še znnao, kaj se je zgodilo s slovitimi vitraji in orglami.

Zasebna Fundacija za francosko dediščino je danes po vsej Franciji začela zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov. Podobno pobudo je zagnala tudi pariška županja Anne Hidalgo. Pomoč je že v ponedeljek obljubil tudi Unesco, ki je katedralo uvrstil na seznam svetovne dediščine leta 1991. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes pozval vseh 28 držav članic, naj pomagajo pri obnovi znamenite katedrale ter spomnil na obnovo svojega rojstnega mesta Gdansk po drugi svetovni vojni. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je po črnem dnevu za vse, ki ljubijo Francijo in Pariz, napovedal pomoč komisije, če bo Francija to potrebovala. Med drugim sta pomoč že obljubili Nemčija in Rusija. Ruski predsednik Vladimir Putin je na primer dal na razpolago ruske konservatorje in druge strokovnjake, ki so že pomagali pri obnovah pomembnejših spomenikov svetovne dediščine. Predsednik republike Borut Pahor je po požaru to gotsko cerkev označil za simbol francoske in svetovne kulture, umetnosti, duha in razuma. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da ta znamenitost navdihuje že dolga stoletja in tako bo tudi poslej. Zatrdil je še, da bomo katedralo skupaj obnovili za prihodnost.