Po svetu uspeva več kot tisoč sort jagod. Vsebujejo malo kalorij in veliko za zdravje nujno potrebnih snovi, kot so železo, kalij, folna kislina, in celo več vitamina C kot citrusi. Polne so bioflavonoidov, ki zavirajo oziroma upočasnjujejo staranje kože, ter sadne kisline in čreslovine, ki v črevesju delujejo protibakterijsko. Vsebujejo še druge pomembne biološke učinkovine, npr. karotenoide in katehine, ki v črevesju vežejo težke kovine in tako razstrupljajo telo. Ker so občutljive za pritisk in vlago, ravnamo z njimi previdno, vedno jih najprej operemo in šele nato odstranimo listno rozeto.

Jagode izjemno poživljajo telo, saj spodbujajo presnovo, odvajajo vodo ter pomagajo prebavilom k boljšemu delovanju. Pomagajo celo pri blagih glavobolih, znižujejo krvni tlak in preženejo depresijo. 



Počakajmo na sezonske

Največkrat imamo priložnost kupiti velike vrtne jagode. Od februarja do srede maja, ko začnejo na tržnici prodajati domače, na prostem vzgojene sadeže, jih uvažamo večinoma iz Italije, pozimi pa celo iz Južne Afrike. Še posebno te so zaradi dolgotrajnega prevoza pogosto zavarovane s posebnimi voski ali smolami, ki preprečujejo, da bi začele plesneti, zato je bolje, da počakamo na sezonske. Domače, na prostem vzgojene, lahko kupujemo od aprila. Nikoli ne vzemimo prezrelih. Ne glede na to, ali so domače ali uvožene, jih velja pred uživanjem vedno najprej temeljito umiti pod močnim curkom mlačne, nato pa še hladne vode. Šele nato jim odtrgamo »kronico«. Zamrznjene izgubijo del arome, ker jim v hladilni skrinji popokajo celične stene.



Dieta

Številne raziskave dokazujejo pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice. Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih, bogatih z ogljikovimi hidrati. Adiponektin vpliva na izgorevanje maščob skupaj s hormonom leptinom, ki vpliva na izgubo oziroma povečanje telesne teže. Jagode so lahko posredno prek hormonov učinkovita pomoč pri dietah v kombinaciji z zdravim prehranjevanjem.



Zdrav zajtrk

Začnimo dan z zdravim napitkom iz jagod. Za štiri osebe potrebujemo 500 g jagod, 4 dcl mleka, žlico medu, limono, pest ledenih kock. Priprava: jagode operemo in odstranimo zeleno. Narežemo jih na manjše kose in stresemo v mešalnik. Ožamemo limono in sok dodamo jagodam. Dodamo še žlico medu in mleko. Vse skupaj dobro zmešamo. Nato dodamo še pest ledenih kock in ponovno zmeljemo v mešalniku.



V službi lepote

V jagodah je salicilna kislina, ki daje koži gladek videz. Vitamin C in cink pospešujeta nastanek kolagena in jo pomlajujeta, pantotenska kislina jo napne in osveži. V primerjavi z drugim sadjem so jagode najbogatejše z manganom, elementom, ki uravnava razvoj telesu lastne pigmentacije. Če jih vsak dan pojemo nekaj, bomo na soncu hitreje porjaveli. Vitamin C, ki ga je v njih res obilo, tudi uničuje bakterije, ki dražijo kožo in povzročajo nastanek mozoljev. Enkrat na teden pet ali več zmečkanih jagod nežno vmasiramo v čisto in vlažno kožo. Na koncu dobro speremo s toplo vodo.