Morebitni drugi krog bo najpozneje 21 dni po prvem glasovanju, kot veleva zakonodaja.

Zdajšnjemu predsedniku Borutu Pahorju, ki je položaj zasedel 23. decembra 2012 in nasledil Danila Tϋrka, se izteka petletni mandat, a kot je znano, bo si bo predsednik prizadeval z vnovično izvolitev. Kot je napovedal, se bo za nov mandat potegoval kot neodvisni kandidat, a gre pričakovati, da ga bo podpiral vsaj SD. 

Boj za predsedniški stolček je napovedala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, nekateri veliko možnosti, da bi se Pahorju uspešno postavil po robu, pripisujejo kamniškemu županu Marjanu Šarcu, med kandidati pa izstopata še veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec in pesnik Andrej Rozman - Roza. 

In kaj gre pričakovati od novega vodje? Kot jim je položil na srce Brglez, ki so ga v SMC zaman nagovarjali h kandidaturi, Slovenija potrebuje predsednico ali predsednika z odlikami, kot so pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in odprtost: »Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi.«

Kandidatom je zaželel drznostiin poguma, izvoljenemu na volitvah pa »veliko vladarske modrosti, v korist vseh nas in naše skupne domovine«.