Tisti, ki so v mladosti veliko sedeli, bodo v srednja leta stopili s precej manj kostne mase kot oni, ki so bili bolj aktivni. Seveda tudi v poznejših letih telesna aktivnost vpliva na zdravje kosti. Obremenilna vadba namreč upočasni proces izgube kostne mase pri starejših.

Ugasni cigareto

A vadba v mladosti ni edini dejavnik, ki lahko pomeni razliko v pojavnosti osteoporoze v starosti. Med boleznijo in kajenjem v adolescenci obstaja vez, ki je ni pametno spregledati. Namreč; skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu si bo do konca življenja zlomil kost zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze. Če pa najstnice celo redno kadijo, tako raziskave, tvegajo v primerjavi z nekadilkami počasnejšo tvorbo kostne gostote. Negativni učinki kajenja so očitni tudi pri odraslih. Tveganje za zlom vretenc je pri kadilcih v primerjavi z nekadilci višje za 13 odstotkov; tveganje za zlom kolka pa se pri ženskah poveča za kar 31 odstotkov.Kaj pa kalcij?

Telo ga za optimalno delovanje potrebuje veliko; ena od številnih nalog kosti je ravno skladiščenje tega pomembnega minerala. Če ljudje trpijo trajno pomanjkanje kalcija v prehrani, razvijejo krhke kosti in s starostjo hitreje izgubljajo kostno maso. A to žal ni vse. Težavo manka kalcija namreč poslabšajo še nizke ravni vitamina D, katerega naloga je pomagati črevesju absorbirati kalcij, in nizke ravni prehrambnih beljakovin, ki so prav tako potrebne za sintetiziranje kosti.Zgodnja puberteta

Še ne tako daleč v preteklosti so ženske stopile v puberteto šele pri okoli šestnajstih, kar pomeni, da so imele za izoblikovanje močnejšega skeleta na voljo nekaj več časa, kot dekleta danes. Za osteoporozo torej lahko rečemo, da je stranski proizvod zgodnejše pubertete na eni in daljšega življenja na drugi strani. A tudi slabe novice niso nujno usodne. Tisti ljudje namreč, ki uživajo dovolj kalcija in so v mladosti telesno aktivni, bodo razvili kosti, ki jim bo osteoporoza le stežka kos. Če nato taisti posamezniki tudi v odraslosti ne pozabijo na aktiven življenjski slog in se zavedajo pomena kalcija, bo izguba njihove kostne mase mnogo počasnejši proces kot sicer.