Zahodno družbo je poplavil val debelosti, pogosto pa se tisti, ki so se uspešno uprli odvečnim kilogramom, prepuščajo drugim skrajnostim, kot so nezdrave diete in pretirani telovadni režimi. Kako torej ohraniti zmernost in obenem vitek pas? Številne raziskave so pokazale na skupne lastnosti tistih, ki so videti elegantni brez posebnega napora. Česa se vsi držijo?

Nikoli niso na dietiSamo zato ker nimajo težav s težo, še ne pomeni, da redno črtajo vse dobrote z jedilnika! Zavedajo se namreč, da stroga odrekanja prinašajo le kratkoročne rezultate, zato si privoščijo vse, a v zmernih količinah.Znajo prisluhniti svojemu telesu. To pomeni, da jedo takrat, ko so lačni. In prenehajo jesti, ko niso več lačni – ne pa šele takrat, ko so siti do onemoglosti!

Radi imajo zdrava živila. Res da si pogosto privoščijo tudi dobrote in pregrehe, toda najraje imajo ekološko pridelana živila. Njihovi jedilniki temeljijo na sadju in zelenjavi, radi imajo ribo in perutnino, za prigrizek pa si privoščijo oreške.

Kuhajo. Le če si sami pripravljajo obroke, se lahko zanesejo na vsebino na krožniku, pravijo. Tako pojedo bolj zdrav obrok in v telo vnesejo manj kalorij. In tudi ko jedo zdoma, se izogibajo restavracijam s hitro prehrano!Vedno zajtrkujejo. Velika večina vitkih ljudi prisega na prvi obrok dneva pred odhodom v službo. Tako se uspešno izogibajo prenajedanju in prehranjevanju z nezdravimi živili. Radi si pripravijo bogat zajtrk, denimo jajca in grški jogurt. In prav po zajtrku se radi nagradijo s sladico, denimo, čokoladnim pudingom ali tortico!

Redno telovadijo. Pri tem ne pretiravajo, kajti najpomembneje jim je, da se gibajo vsak dan in pri tem uživajo. Nekateri se sprehajajo, drugi tečejo ali pa plešejo. Ključno jim je, da je vadba pogosta in da pospeši srčni utrip.

Tudi ko ne telovadijo, se gibajo! Nenehno so v pogonu in na nogah, radi gredo v službo peš ali s kolesom, med kuhanjem plešejo, radi vrtnarijo in se igrajo z otroki na prostem.