Mnogo je zgodb o ljubezni in zaljubljenih. Nekatere so srečne, druge nesrečne, tretje zapletene, vse pa so si seveda različne. Vsaka ljubezen je enkratna in vsaka oseba po svoje posebna. Nekaj pa je večini skupnega: ljubezen okoli 40. leta je naporna in stresna, kar velja predvsem za pare, v katerih je eden od partnerjev nezrel. To ne pomeni, da je v sebi ohranil otroka in je čustveno nestabilen, nenasiten in se sebi zdi vedno neljubljen.

PRINCESA, UNIČEVALEC IN STRAHOPETEC

Barbara ne more najti svojega moškega. Ali je tip preživahen ali depresiven, ali je prereven ali prebogat. Vsi imajo napake, Barbara je kot princesa na zrnu graha, ki išče svojega princa. Nikoli ne dopusti, da bi bila zveza pregloboka in predolga, saj bi lahko zamudila boljšega. Sicer pa so vsi enaki, niso vredni zaupanja, tisti, ki bo vreden nje, ki jo bo resnično in brezpogojno ljubil, bo še prišel – nekoč. Šarmantna Barbara je sama in osamljena in spada med ljudi, ki se imajo vedno za neljubljene.
Tomaž je bil nekaj časa z dekletom v stanju blažene zaljubljenosti, potem pa je kar na lepem počel stvari, ki so bile skregane z zdravo pametjo in srečno zvezo. Ko je bilo partnerici dovolj, se je odselila, naslednji dan je bil Tomaž že pred njenimi vrati s šopkom rož in jo prepričeval, da jo ljubi, da ne more brez nje … Popustila je in se vrnila, globokim pogovorom je sledila pomiritev, a spet prepir in vrnitev v staro stanje. Ko je drugič odšla, se ni več vrnila. Tomaž je tipičen primer človeka uničevalca, razdiralca, ki ne verjame, da ga ima lahko kdo resnično rad.

Rudi je v letih, ko od njega pričakujejo, da si bo izbral trajno sopotnico in si ustvaril družino. Toda kakor hitro dobi občutek, da postaja zveza globlja, da dekle pričakuje več kot samo bežna srečanja, Rudi pobegne. Boji se bližine, tesnega sožitja z drugo osebo, ima fobijo zbliževanja, je strahopetec.

POMANJKANJE LJUBEZNI


Kako nastane vrtinec ljubezni, odklanjanja in bežanja, zaljubljenosti, hladu in strahu v relativno kratkem času? Nekoč, v zgodnjem otroštvu, je majhno, nezaščiteno bitje dobilo premalo varnosti in topline, počutilo se je neljubljeno ali si je to domišljalo. Subjektivni občutek pomanjkanja ljubezni je pripeljal do tega, da se je v prihodnosti pred tem zavarovalo. Varovanje pred močnimi čustvi pa vedno povzroča uničevanje in razdiranje ljubezni. Kar na lepem postanejo druge stvari zelo pomembne, ali partner izve, da ni tak, kot si ga je predstavljal, ali pa, da ljubezni ni več, ker sta jo uspešno uničila. Konec je takrat, ko nezreli partner začuti vezanost, ko pridejo na dan vse fobije in se z razdorom instinktivno zavaruje pred bolečino, ki jo povzroči razočaranje – kakor nekoč otroka ga je tega strah, boji se bolečine nevračane ljubezni. Raje razdre zvezo in odide, kot da bi se strahovi iz mladih let vrnili. Po načelu: manj boli tisto, kar povzročih sam, kot tisto, kar ti naredijo drugi.

KDO JE MOČNEJŠI?

Vsi trije tipi ljudi so naporni partnerji. Težko se odločajo o malenkostih, so nesamostojni, ne verjamejo v svoje sposobnosti, so vedno pripravljeni na obrambo in beg ali pa postanejo obsedenci z delom. Čeprav se izogibajo vsem trajnejšim razmerjem, si ga v sebi obupno želijo. Če se (večinoma) v zrelih letih le navežejo na koga in z njim živijo, je to oseba, ki vidno in radodarno razdaja svojo ljubezen in toplino, dolžina zveze pa je odvisna od njenega potrpljenja in moči materinskega instinkta, da varuje in ljubkuje svojega nedozorelega otroka.


KAKŠNA JE VAŠA ZVEZA?

Kako pa je z vašo ljubeznijo in sožitjem? Se počutite utesnjene? Naredite test in izvedeli boste, iz kakšnega testa ste. Odgovarjajte hitro in spontano, seštejte točke in ugotovite, v katero skupino spadate. Na vsako vprašanje lahko odgovorite s številkami od 1 do 4. Ena pomeni, da se s trditvijo sploh ne strinjate, 2, da se pod določenimi pogoji strinjate, 3, da se strinjate včasih, in 4, da se stoodstotno strinjate.

1. Ločitve me vedno obremenjujejo.

2. Strah me je neznanih okoliščin.

3. Kot otrok sem trpel/a zaradi močnega domotožja.

4. Neprijetnosti iz preteklih let me še vedno mučijo.

5. Seks z osebo, ki je ne poznam dobro, mi ne uspeva.

6. Najraje imam to, kar je najteže dobiti.

7. Zelo se trudim, da nisem sam/a.

8. Kar me danes navdušuje, me lahko jutri dolgočasi.

9. Ne prenesem nereda.

10. Navdušujejo me pustolovščine drugih, predvsem neznancev.

11. Najraje uživam dopust v znanem okolju.

12. Vse, kar ni enakomerno, mi je neprijetno.

13. Za mirno sožitje se znam zelo potruditi.

14. Določene obrede negujem nespremenjene že dolga leta.

15. Poskušam se izogniti vsem dolgoročnim obveznostim.

16. Najbolje bi mi bilo, če bi vse ostalo tako, kot je.

17. Moj prosti čas v glavnem razporeja partner/ica.

18. Moje zveze nikoli niso dolge.

Seštejte točke in preberite rešitev

Vsako trditev označite s številkami od ena do štiri. Tipi so trije: A, B, C, k vsakemu spadajo določena vprašanja. Odgovori na številke 2, 4, 9, 11, 14 in 16 spadajo k tipu A. Odgovori na vprašanja 1, 3, 5, 7, 13 in 17 spadajo k tipu B. Odgovori na vprašanja 6, 8, 10, 12, 15 in 18 pa k tipu C. Seštejte točke. Spadate v tisto skupino, v kateri ste zbrali največ točk.
Tip A: Ste človek, ki se težko privaja na vse novo, in nič čudnega ni, da najraje ostajate v znanih okvirjih. Seveda se zgodi, da se vaše življenje spremeni, da se v njem kar same pojavijo neznane prijetne ali neprijetne osebe, vendar vam je to ljubše, kot da bi se morali sami odločati za kaj ali koga novega. Stres in negotovost sta vaša odgovora na vsako zahtevo po spontanosti ali spremembi. Osebna svoboda in neodvisnost nista kvaliteti, ki bi ju cenili, vaši življenjski cilji so: skrb za čim večjo varnost, zaupnost in odganjanje vseh neprijetnih sprememb.

Tip B: Ljudje, kot ste vi, se ne pustijo utesnjevati, čeprav se vedno najde kdo, ki bi vas rad ukrotil. Druge puščate pri miru in jih ne poskušate spremeniti in enako pričakujete od njih. Z vami se da dobro shajati, ker ste neodvisni in vedno pripravljeni na sklepanje kompromisov. Če pa kdo prekorači določene meje, hitro pobegnete. Stalnost in varnost sta vam drugi besedi za utesnjenost in nesvobodo in tega pri vas ne more nihče pričakovati. Res pa je, da z vami nikoli ni dolgčas.

Tip C: Globoko v sebi verjetno hrepenite po večji svobodi in neodvisnosti, a se ju hkrati bojite. Prepričani ste, da sami ne morete živeti. Brez varnosti in topline, ki vam ju dajejo drugi, izgubite notranje ravnotežje in trdnost. Stabilno partnerstvo je pri vas na prvem mestu lestvice življenjskih dobrin, zanj ste pripravljeni mnogo narediti, tudi odpovedati se svojim željam in interesom. Poskusite se enkrat zanesti samo nase in narediti nekaj sami, brez podpore drugega. Če vam bo uspelo, boste postali malo samozavestnejši in nehali biti tako zelo odvisni. Predvsem pa boste imeli več od življenja.