Nacistični diktator Adolf Hitler je leta 1945 umrl zaradi zaužite kapsule cianida in strela v glavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

"Zobje so pristni, o tem ni dvoma. Naša študija dokazuje, da je Hitler umrl leta 1945,"je dejal eden od štirih soavtorjev študije, profesor Philippe Charlier. "Hitler ni pobegnil v Argentino, v skrito oporišče na Antarktiki ali na temno stran Lune." Analiza zobovja in številnih protez je odkrila tudi zobni kamen, a nobenih sledi mesnih vlaken, poročajo avtorji študije in potrjujejo, da je bil nacistični krvnik vegetarijanec. 

Marca lani so ruski državni arhivi in tajna služba FSB prvič po letu 1946 skupini znanstvenikov dovolili analizirati Hitlerjeve kosti. Omejeni so bili le pri delčku lobanje s strelno rano, iz katerega niso smeli vzeti vzorcev, lahko pa so si jo ogledali. Kot so odkrili, je morfologija delčka primerljiva z radiografijo Hitlerjeve lobanje, ki je bila opravljena leto dni pred njegovo smrtjo.

Analiza zob sicer ni odkrila sledov smodnika, kar nakazuje, da se je Hitler najverjetneje ustrelil v vrat ali glavo, so prepričani znanstveniki. So pa v zobovju odkrili usedline, ki bi lahko nakazovale na reakcijo med cianidom in kovinskimi delci v protezi.