Linija namazov Argeta Exclusive je najprej praznično darilo zvestim kupcem in ljubiteljem Argetinih delikatesnih namazov, s katerim se želijo v Argeti zahvaliti za njihovo zvestobo in jim ponuditi košček vrhunske kulinarike. Ekskluzivnost izdelka poudarja že sama izbira embalaže – namesto Argetine oranžne barve so posodice Argeta Exclusive črne. Edinstvena je tudi njena receptura, ki so jo sprva pisali hišni tehnologi, kasneje pa so k ustvarjanju povabili vrhunske kuharje iz regije. Sicer pa nas čez leto razvajata dva okusa, in sicer goveja pašteta s tartufi in jelenova pašteta z rožmarinom, prednovoletni čas pa je namenjen omejeni seriji paštet, ki nastanejo v sodelovanju z vrhunsko restavracijo. Letošnji, že osmi ekskluzivni okus po vrsti, je nastal v sodelovanju z vrhunskim kuharjem Janezom Bratovžem iz ljubljanske JB restavracije.

Izziv za Argeto

V zadnjih letih so v Argeti koncept Argete Exclusive, namaza, ki nastane v sodelovanja z vrhunsko restavracijo, že tako izpopolnili, da ves postopek teče kot – namazan. A kljub temu izzivov pri nastajanju novega okusa ne manjka. Namreč vrhunski kuharji jedi ustvarjajo v kuhinji, kjer pa se postopki v marsičem razlikujejo od industrijske priprave, zato so Argetini tehnologi vsakič, ko pripravljajo nov ekskluzivni okus, pred izzivom: kako pašteto, ki je nastala v kuhinji, prilagoditi tako, da jo bo moč izdelovati v tovarni. Da bi zagotovili vrhunski rezultat podobno kot kuharji v Argeti uporabljajo le najboljše sestavine in surovine. Prav ta zavezanost k izbiri najboljših surovin in odlični tehnologi prepričajo vrhunskega kuharja, da se odloči za sodelovanje z Argeto.

Legendarna terina

Pretekli okusi Argete Exclusive so nastajali tako, da so kuharji predlagali več okusov, nato pa so skupaj z Argetinimi tehnologi izbrali najprimernejšega. Tokrat pa je Janez Bratovž dal tehnologom težjo nalogo, saj je bil okus že določen, oni pa so ga morali prilagoditi za proizvodnjo. Bratovž je namreč izbral svojo terino iz piščančjih jeterc, ki jo ima v ponudbi že od odprtja restavracije pred 25 leti. Takrat je Bratovž najel lokal v Domžalah in 15. oktobra 1992 odprl vrata svoje restavracije, ki se je  imenovala JB by Tschebull. Ta »by Tschebull« je bil bil poklon Janezovemu prejšnjemu delodajalcu v Avstriji. Kasneje je restavracijo preselil v Ljubljano, na današnjo lokacijo na Miklošičevi.

Pomaranča in konjak 

Argetini tehnologi v Izoli so se znašli pred nalogo, kako natančno marinirana piščančja jetra, ki jih je Bratovž v svoji kuhinji obogatil s kandirano pomarančo, dodal skoraj klasični konjak ter od začimb piment, koriander, muškatni orešček in ingver, pripraviti za izdelavo v industrijskih količinah. Argeta Exclusive à la JB restavracija je seveda lahkotnejše teksture in bolj mazava kot izvirnik, pomaranča ni v koščkih, konjak pa je odmerjen res filigransko, kajti tu tudi najmanjša odstopanja pri količinah lahko zmešajo okuse.

Letošnji okus Argete Exclusive – jetrna pašteta s pomarančo in konjakom – je ustvaril Janez Bratovž iz ljubljanske JB restavracije.

Vrhunske sestavine

Pomembno načelo v Bratovževi kuhinji, od katerega ni nikoli odstopal, je, da je vedno kuhal iz najboljših sestavin in vedno sveže – če ni bilo gostov, je pač metal stran. »To je ključ, v katerega verjamem: velikokrat je bila kriza, ampak standardov pa res nisem nikoli zniževal,« je ob predstavitvi novega okusa dejal Bratovž. Podobna prepričanja pripisuje tudi avtorjem zgodbe o ekskluzivni pašteti.

Ključ do odlične harmonije okusov so vrhunske sestavine.

Ali bo naslednjič ona?

Novi okus Argeta Exclusive à la JB restavracija je kot omejena serija popoln dodatek liniji Argeta Exclusive. Čez leto nas razvajata dva okusa, in sicer goveja pašteta s tartufi in jelenova pašteta z rožmarinom, sedaj pa se lahko ekskluzivno prepustite tudi mojstrovini okusov izpod rok chefa JB. Med tem, ko mi uživamo v jeterni pašteti s pomarančo in konjakom, pa v Argeti že načrtujejo naslednji, deveti ekskluzivni okus.

Okuse omejene serije Argeta Exclusive že nekaj let zapored ustvarjajo chefi vrhunskih restavracij.

www.argeta.com