Poletje je za tradicionalno kitajsko medicino posebno. Drži, da je zdaj pravšnji čas za krepitev srca?

V kitajski medicini vsakemu letnemu času pripada ali vlada en organ oziroma organski sistem. Poletje je obdobje, ko je energija srca na vrhuncu. Radost je spontana, vendar je treba tudi paziti, ker je obenem srce najbolj občutljivo. Na to morajo biti pozorni predvsem ljudje, ki imajo šibek srčni či, pretok energije. Poletje jim bo ustrezalo, saj se bodo na splošno bolje počutili, manj bodo imeli simptomov, kot so palpitacije (pospešeno bitje srca), nespečnost, aritmija, slab spomin. Vendar se hitro lahko zgodi, da zaradi kakršnega koli pretiravanja oziroma nihanja razpoloženja še prej začutijo svoje običajne simptome.

Nekatera živila grenkega okusa, ki so povezana s poletjem in rahlo hladijo, krepijo srce ter uravnavajo prebavo: rž, brokoli, cvetača, endivija, zelena solata, origano, beli poper, kis, pivo, kava, črni čaj, zeleni čaj.


Po teoriji petih elementov so torej organi povezani s posameznim letnim časom, okusom, čustvom ... Kako naj se prehranjujejo srčne osebe?

Kitajska diagnostika in dietetika sta veliko bolj kompleksni. Ne moremo reči, da imata dva pacienta, ki imata težave s srcem in ožiljem, popolnoma enak jedilnik. Oba imata denimo aritmijo, vendar ima eden lahko poleg tega še primanjkljaj tople energije jang, torej ga stalno zebe, drugega pa pesti presežek toplote v telesu. Treba je pogledati individualno. Na splošno pa je poleti primerno uživati živila, ki po svoji energiji hladijo naše telo, saj mu bomo tako pomagali do ravnovesja, dokler je v naravi presežek vročine.

Vendar mrzle hrane in mrzle pijače ni dobro uživati, kajne? Kako naj se ohladimo v vročih poletnih dnevih?

Tako je, v nobenem letnem času ni priporočljivo jesti prav mrzle hrane ali piti ledeno mrzle pijače. To je v kitajski medicini smrt za naš prebavni sistem, ki mora biti v odlični formi, da nam zagotovi preskrbo s hranilnimi snovmi iz hrane. V zelo vročih dneh si lahko denimo naribamo notranjo, belo stran lupine lubenice. Dodamo jo lahko solati, saj spominja na kumare, le da je boljše naravno hladilo.


Krizantemin čaj z glogom za krepitev srca
Potrebujemo: liter vode, žličko (2 g) listov zelenega čaja, 2 žlici (5 g) cvetov krizanteme, zvrhano žlica (10 g) plodov gloga. 
Priprava: V vrelo vodo vmešamo čaj, cvetove krizanteme in plodove gloga. V vrču namakamo od 3 do 5 minut (dlje ko namakamo, močnejši je čaj) in odcedimo. Po želji sladkamo z medom ali drugim naravnim sladilom. Čez dan v vrč dolivamo vročo vodo, se sproščamo in uživamo v pitju blagodejnega čaja. Namig: Plodove gloga (sveže ali posušene) lahko kot čaj pripravimo tudi brez drugih sestavin, saj svetlo rdeči kiselkasti sadeži blagodejno delujejo na srce in spodbujajo krvni obtok. Čaj je dobrega okusa in rahlo spominja na okus hibiskusa.