Na letni konferenci Ameriške zveze za napredek znanosti so v preteklem tednu razkrili izsledke raziskav, kjer so preučevali zgovornost najmlajših. V različnih programih so merili število besed, ki jih starši izmenjajo s svojimi otroki. V raziskavo so bili vključeni otroci, ki še niso izgovarjali besed ali smiselnih stavkov. Strategije za vzpodbudo pogovora so se izkazale za uspešne, otroci so ob vstopu v vrtec bolje obvladali besedišče ter se lažje učili brati.


PREBERITE VEČ: Joga za otroke

Razredne razlike
Vzrok za tovrstne raziskave je vrsta podatkov in raziskava iz leta 1995, ki nakazuje, da otroci staršev z višjim dohodkom slišijo več besed pred vstopov v šolo, kot tistih z nižjimi dohodki. Število besed ni zanemarljivo, bilo naj bi jih kar 30 milijonov manj in to le do 3. leta starosti. Skromnejši besednjak vpliva na šolski uspeh in poklicno uspešnost kasneje v življenju, v kritičnem času otroštva se namreč temeljno oblikujejo možgani.

PREBERITE VEČ: Ne bojte se čustev!

Prijazna pozornost
Za čim večji odziv otroka je nujen resničen pogovor, radijski ali televizijski govor nikakor nima enakega učinka. Ključna je dvosmerna komunikacija, tudi brbljanje in različni zvoki so odzivi. Ni važno, kako zgovoren je malček, usmerjena komunikacija ustvari prostor povezave, ki v otroku trajno razvije nevronske poti. Absolutno ni nujno, da otroku razlagate filozofske teorije, dovolj bo, če mu opisujete okolje ali pojasnite, kako poteka vaš dan. Ključna je pozornost, ta bo v otroku ustvarila trajno psihološko jedro, obenem pa iz njega naredila pravega govorca!