V uredništvu floridskega Sun Sentinela se od včeraj neizmerno veselijo, saj so se včeraj okitili z najprestižnejšo novinarsko nagrado, in to v najuglednejši kategoriji: nagrado za javno službo so si prislužili z razkrivanjem napak vodstva šole in policije pred strelskim pohodom na šoli v Parklandu in po njem, v katerem je februarja lani umrlo 17 ljudi. 

Časnikoma New York Times in Wall Street Journal je prestižno priznanje prinesel Donald Trump: prvi je opravil odlično raziskovalno delo v zvezi s predsednikom Donaldom Trumpom in njegovo družino ter njihovim premoženjem, drugi pa se je osredotočil na Trumpova denarna nakazila dvema ljubicama med predsedniško kampanjo leta 2016. Mednarodnega pulitzerja si je prislužila agencija Reuters, in sicer za razkritje poboja muslimanske manjšine Rohingya v Mjanmaru in še enega za fotografsko pokrivanje karavane migrantov, medtem ko so se poskušali iz Srednje Amerike prebiti v ZDA. 

Pulitzerja za sveže novice je dobil Pittsburgh Post Gazette za poročanju o streljanju v sinagogi v Pittsburghu oktobra lani. V posebni kategoriji pa je nagrado prejel časnik Capital Gazette iz Annapolisa v zvezni državi Maryland, kjer so napadalci lani poleti ustrelili pet novinarjev, časnik pa je kljub nepopisni tragediji prihodnji dan vseeno izšel. Nagrada 100.000 dolarjev (80.000 evrov) naj bi časniku pomagala, da nadaljuje delo.

Posthumnega pulitzerja je dobila od lani pokojna legenda soula Aretha Franklin za več kot petdeset let bogatenja ameriške glasbe in kulture, kanadska glasbenica Ellen Reid pa je prejela nagrado za svoj opero Prism, ki se ukvarja s posledicami spolnih in čustvenih zlorab. V kategoriji leposlovje je ugledno nagrado prejel Richard Powers za roman The Overstory o devetih posameznikih, ki jih povezuje ljubezen do dreves in poskusi za ustavitev uničenja dreves.

Pulitzerjeve nagrade za izjemne novinarske dosežke od leta 1917 vsako leto podeljuje univerza Columbia v New Yorku. Z izjemo Pulitzerja za javno službo dobitnikom prinesejo tudi denarne nagrade.