Vprašajte strokovnjaka

Po smrti starih staršev stric od nas zahteva najemnino za preteklih 40 let

Z družino 40 let živimo v hiši, ki je bila do smrti starih staršev v njihovi lasti. Prebivamo v mansardnem stanovanju, ki sta ga zgradila moja mama in oče. Brat mojega očeta zdaj zahteva, naj se nam bivanje v lastnem stanovanju šteje v dedni delež – najemnina za 40 let. Očetovemu bratu, torej mojemu stricu, je moja stara mati podarila parcelo (kjer so prej živeli moji prastarši) in oba z mojim starim očetom sta mu tudi finančno pomagala zgraditi hišo na tej parceli. Ali je mogoče po 40 letih zahtevati najemnino, če je moji stari starši od nas (od mojih staršev) niso zahtevali? Vso skrb za stare starše sta prevzela moja mama in oče, do smrti v visoki starosti. Moj stric se zanju ni zanimal.

Matej

Priporočam vam, da se zaradi kompleksnosti zadeve obrnete na ustrezne pravne strokovnjake

Iz vašega vprašanja ni mogoče razbrati vseh pravno relevantnih dejstev za celovit odgovor, vendar pa lahko ugotovim, da gre pri vas očitno za primer zakonitega dedovanja (eden od zakonitih dedičev ste tudi vi) in za vprašanje, ali je mogoče vaše brezplačno bivanje v stanovanju, ki je bilo v lasti vaših starih staršev, v obliki darila vključiti v vaš dedni delež. Oziroma ali je mogoče vaše brezplačno bivanje v stanovanju šteti za darilo, ki se ga vračuna v vaš dedni delež.

Temeljno pravilo glede vračunanja daril v dedni delež je, da se vsakemu zakonitemu dediču vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršen koli način dobil od zapustnika (46/1 člen zakona o dedovanju). Edino izjemo od tega pravila določa tretji odstavek tega istega člena, v skladu s katerim se darilo ne vračuna, če je zapustnik ob daritvi, ali pozneje, ali v oporoki izjavil, da se darilo ne vračuna v dedni delež, ali, če se da iz okoliščin sklepati, da je bila to zapustnikova volja.

Sodna praksa je v zvezi s to dilemo v kar nekaj primerih izrekla, da je mogoče, če zapustnik ni bil na nobeni pravni podlagi dolžan nuditi vašega brezplačnega bivanja, takšno brezplačno bivanje (brez odmene, tj. brez najemnine) opredeliti kot darilo.

Če torej zapustnik ni bil dolžan zagotavljati vašega brezplačnega bivanja v stanovanju (domnevam pa, da je bilo tako), je mogoče tudi to, da bo stricu z zahtevkom za vračunanje darila v obliki brezplačnega bivanja v dedni delež uspelo – ne bi pa mu uspelo s takim zahtevkom, če bi se dalo iz okoliščin sklepati, da je bila zapustnikova volja, da se darilo (vaše brezplačno bivanje) ne vračuna v dedni delež.

Zadeva je očitno kompleksna in odpira še nekatera druga pravna vprašanja, zato vam priporočam, da se obrnete na ustrezne pravne strokovnjake.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE