Donald Trump se je s prvo damo Melanio in sinom Barronom po slovesni zaprisegi sprehodil od Kongresa do Bele hiše, seveda po znameniti Aveniji Pensilvanija, ki si jo lahko zdaj malce lastimo tudi Slovenci in jo vsaj za šalo imenujemo po svoje, Penslovenija, ne nazadnje se je po njej prvič v zgodovini sprehodila prva dama naše krvi. Šalo na stran, predsedniško povorko si je ogledalo izjemno malo ljudi, protesti in siceršnja nepriljubljenost 45. predsednika sta pač terjali svoj davek, toda nove garniture to ni zmotilo. Predsednik, Melania in Barron so se večidel poti vozili v predsedniškem avtomobilu, v t. i. zverini, delček (mimo Trumpovega hotela) pa so prehodili, slavje s koračnicami in godbo pa so si do konca ogledali s posebne tribune.

Že zavihal rokave

Trump je zabavo potem prekinil za nekaj časa, saj je na svojem novem delovnem mestu sprejel dva ministra in potrdil namero o spremembi zakona o zdravstveni reformi. V Ovalni pisarni, ki je že preoblečena v značilno Trumpovo zlato barvo, ki je zamenjala Obamovo rdečo, je najprej položaj obrambnega ministra ZDA podelil Jamesu Mattisu, upokojenemu generalu, čeprav veljavna zakonodaja veleva, da vojaki ne smejo voditi Pentagona najmanj sedem let po koncu aktivne služb. Toda imenovanju niso nasprotovali niti demokrati, saj je tudi po njihovem t. i. besni pes na položaju obrambnega ministra dobrodošel, ker bi le on utegnil brzdati predsednika pri morebitnih nepremišljenih potezah. Trump je potem imenoval še upokojenega generala Johna Kellyja na položaj ministra za domovinsko varnost, oba ministra sta nato prisegla tudi podpredsedniku ZDA Miku Penceu. Zaradi nasprotovanja demokratov pa kongres še ni potrdil Mika Pompa za direktorja Cie zaradi številnih negotovostih, a naj bi te v kratkem odpravili, Trump pa zato danes najverjetneje še ne bo obiskal sedeža Cie v Langleyju v Virginiji, kot je bilo napovedano.

Eni slavijo, drugi bentijo

Obamacare za zdaj ostaja, čeprav je Trump med tekmo za Belo hišo napovedoval drugače, a je spoznal, da bi z odpravo reforme izgubil dragoceno podporo. Zato je včeraj podpisal le odpravo administrativnih ovir zavarovalnega sistema in namero, da zdravstveno reformo nekoč ukine – ko se bo njegova vlada domislila nove oblike zavarovanja za širše množice. Kot lahko preberete na naši spletni strani, se je prvi mož ZDA z našo Melanio potem odpravil na tri inavguracijske plese, a medtem ko se je nova vladna garnitura zabavala s svojimi podporniki, so na ulicah Washingtona divjali nasilni nemiri. Nekateri so zažigali avtomobile, uničevali izložbena okna in policiste obmetavali s kamenjem, pendreki, solzivci in šok granate so bili tako nepogrešljivi spremljevalci inavguracije.

In ne gre pričakovati, da bo danes kaj drugače: napovedan je namreč velik protest žensk, ki jim bodo pomagali tudi moški, nasprotniki novega predsednika. Z vseh koncev ZDA naj bi v prestolnico pripotovalo kar 1800 avtobusov, nekateri naj bi na kraj dogodka prišli kar z letalom, vlakom ali osebnim avtomobilom, organizatorji pa napovedujejo udeležbo najmanj 200.000 ljudi. Udeležno je napovedalo tudi več zvezdnikov, med drugim Julianne Moore, Amy Adams in Patricia Arquette, pa tudi Robert De Niro, Paul Rudd in Tim Robbins. Zbrane bodo nagovorile Scarlett Johansson ter aktivistki Angela Davis in Gloria Steinem.