Štiridnevnega praznika pod Poncami je konec: organizatorji so z obiskom kakor običajno zadovoljni – od četrtka do nedelje je Planico obiskalo okoli 75.000 športnih navdušencev –, dogodek, ki je zakoreninjen v slovensko dediščino in dušo, pa je minil brez zapletov po zaslugi številnih varnostnikov, rediteljev, policistov, vojakov in reševalcev. Uniformiranih mož, ki so bili pripravljeni vskočiti v vsakem trenutku in ki so strogo nadzorovali vnos alkoholnih pijač in pirotehničnih sredstev na prizorišče, resnično ni manjkalo, manjkal pa je morda kakšen Slovenec na stopničkah - a glede na prejšnjo rekordno sezono ne moremo biti prav pogoltni.


Foto: Tomi Lombar


Da se bodo naši junaki že prihodnjo zimo, ki je povrhu še olimpijska, na skakalnice in letalnice vrnili v bleščeči formi, pravzaprav ne dvomi nihče, naš as Peter Prevc, ki je v lanski sezoni osvojili vse možne lovorike, bo v prihodnji dneh zavihal rokave in analiziral poteke letošnjih tekem in rezultate. »Če pogledamo samo grobo statistiko, nekaj ni štimalo, celotna sezona ni,« je naš šampion povedal za RTV. »Ko sem se vozil z žičnico, sem razmišljal, kako bi ocenil sezono. Imam nekaj več kot 700 točk, kar je trikrat manj kot lani. Imam petnajstkrat manj zmag, enajstkrat manj stopničk ... Zadovoljni ne moremo biti. V prihodnjih dneh bo treba narediti pogled nazaj in videti, kaj je šlo narobe in kje je treba stvari popraviti.«Lani je slovenska ekipa prispela v Planico z globusoma v žepu, Peter je namreč imel že zagotovljeno zmago v skupnem seštevku, znova se je zavihtel tudi na prvo mesto v poletih (že tretjič zapovrstjo), sezono pa je že januarja okitil z zlatim orlom na novoletni turneji. K slovenskemu zmagoslavju je z odličnimi rezultati pripomogel tudi izurjeni letalec Robert Kranjec. Letošnji izkupiček je v primerjavi z lanskim bolj klavrn, toda prihodnja sezona bo zagotovo bolj pisana, ne nazadnje se bodo orli v prihodnjih mesecih pripravljali tudi na korejske olimpijske igre, ki bodo zanesljivo vrhunec na zimskem športnem koledarju. 


Foto: Tomi Lombar


Letošnjo sezono in oba globusa je tako zasluženo pospravil v žep Avstrijec Stefan Kraft, ki je na petkovi tekmi z zanesljivo zmago okrepil vodstvo pred Poljakom Kamilom Stochom, v nedeljo pa je že kmalu po prvi seriji začel slaviti zmago na zadnji tekmi sezone in pa v skupnem seštevku, saj so ob začetku druge serije zaradi neugodnih vremenskih razmer razglasili konec tekmovanja. Tretji v skupnem seštevku je bil Norvežan Daniel Andre Tande, najboljša letošnja ekipa v pokalu narodov so bili Poljaki. 

Še nekaj zanimivosti, Planica vsako leto pritegne velika imena in legende športa, pa ne le zimskega: veličastni dogodek pod Poncami si je tako ogledal tudi veliki atlet Sergej Bubka, prišli so tudi Brigita Langerholc Žager, upokojeni nogometaš Marko Simeunovič in veslač Iztok Čop. Planice pa niso zamudili niti tisti, ki so svojimi poleti prav posebno zaznamovali slovito finalno prizorišče svetovnega pokala, prišli so Andreas Goldberger, Anders Bardal, Michael Neumayer in Adam Malysz in pa Severin Freund, ki trenutno okreva po poškodbi in ki bo prihodnje leto zanesljivo letel v naši čudoviti dolini. Najzadovoljnejši med vsemi pa je bil zanesljivo Janez Gorišek, oče in konstruktor planiške letalnice, ki je ganjen opazoval nove mejnike na svoji napravi …