Ljudje imamo kopico težav z zdravjem, telesno težo in odpornostjo, vendar se s hrano še vedno ne ukvarjamo preveč radi. Jemo tisto, kar so nas naučili starši, mlajše generacije pa s hrano opravijo mimogrede, na poti ali pred zaslonom. Nikakor nam ne uspe ponotranjiti pregovora, da smo to, kar jemo. Vzhodnjaški mojstri ajurvede začenjajo skrb za človeka prav pri snoveh, ki jih vnašamo v telo z obredom hranjenja. S pravilnim in premišljenim vnosom hrane si lahko zdravje ne samo ohranimo, temveč tudi povrnemo. 



Osem načel 

Čaraka Samhita, starodavno ajurvedsko besedilo, omenja osem glavnih dejavnikov, ki bi jih moral pri načrtovanju prehrane upoštevati prav vsak. Prvo pravilo poudarja naravne lastnosti hrane, ki so nespremenljive in večne, zato jih je treba spoznati in upoštevati. Drugo načelo omenja spremembe, ki so posledica naravnega cikla zorenja in propadanja ter imajo na hrano lahko velik vpliv. Tretji dejavnik, poznavanje učinkov kombiniranja hrane, zaobjema temeljno znanje o prehranjevanju, saj lahko z napačnimi kombinacijami živil popolnoma izničimo zdravilne učinke ali celo sami sprožimo težave. Pomembna je tudi količina, ki si jo naložimo na krožnik, kar omenja četrta zapoved. Vse bolj se zavedamo pomena lokalne pridelave hrane, ki ni le cenejša, temveč ima na prebivalce tudi pozitiven učinek. S tem se ukvarja peto pravilo, ki izpostavlja podnebje in kraj, kjer je pridelana, pripravljena in celo zaužita. V šestem načelu najdemo znanje o učinkih letnih časov in obdobjih dneva. Osnovne energije, ki po ajurvedi določajo tako ljudi kot vse snovi v okolici, tudi hrano, se s časom spreminjajo, zato ni vseeno, ali nekaj zaužijemo zjutraj ali zvečer. Na sedmi dejavnik, splošne napotke o prehranjevalnih navadah, se zahodnjaki najteže privajamo, saj jih je kar nekaj popolnoma v nasprotju s tistim, kar velja za zlato pravilo. Zadnje pravilo, poznavanje individualnih razlik med jedci, je skorajda najpomembnejše. Vsak ima svojo kombinacijo energij, zato je za začetek treba poznati svoj energetski ustroj, ki zahteva temu primerno prehrano. 


PREBERITE TUDI: Pravilno zajtrkujete?


Ne prilivajte olja na ogenj 

Svojo kombinacijo energij oziroma doš boste najlaže določili s primernim testom, ki se osredotoča na telesne, umske in čustvene značilnosti. Tista doša, ki pri vas prevladuje, pa naj bo vata, kapha ali pita, določa tudi vaš jedilnik. Ta naj bi bil sestavljen iz jedi, ki pretirano poudarjeno došo umirjajo, s tem pa tudi izničijo vse negativne posledice, ki jo presežek energije povzroča. Hrana pravzaprav uravnava energijo, ravno energetsko ravnovesje pa je prvi pogoj za zdravo telo in duha.