Pismo je napisal ameriški poslovnež in potnik na Titaniku Oscar Holverson, in sicer 13. aprila 1912 - na dan, ko je v Belfastu zgrajena ladja tragično zadela ob ledeno goro. Gre za edino pismo, doslej znano javnosti, ki je napisano na uradnem papirju z logotipom ladje in je preživelo potop v Atlantik. 


Ameriški poslovnež Oscar Holverson je življenje izgubil v potopu. Foto: Henry Aldridge and son


Dokument z vidnimi sledmi morske vode je končal v rokah britanskega kupca, ki je na dražbi sodeloval prek telefona. Ime kupca ni znano, naj pa bi šlo za osebo, ki zbira ikonične zgodovinske predmete.  


Foto: Henry Aldridge and son


Holverson, ki je na Titaniku potoval s svojo ženo Mary, je pismo napisal svoji materi. Par se je na ladjo vkrcal v Southamptonu in je bil na poti nazaj domov v New Yorku. V svojem pismu poslovnež med drugim občuduje ladjo, ki je po njegovih besedah »ogromna« in »opremljena kot luksuzni hotel«. Piše tudi, da je na ladji srečal takrat najbogatejšega človeka na svetu, Johna Jacoba Astorja, z ženo. »Videti je kot kateri koli drugi človek, čeprav ima milijone,« je pisal. »Na palubi sedita skupaj z nami.« 


V brodolomu je umrl tudi najbogatejši človek na svetu J. J. Astor.


V brodolomu Titanika sta sicer tako Holverson kot J. J. Astor umrla - tako kot še okoli 1500 drugih ljudi. Mary Holverson je preživela. Truplo njenega moža so našli, v njegovem žepu pa v knjižici tudi pismo, ki je tako vendarle našlo pot do naslovnice. 


Foto: Shutterstock


Pred to dražbo je bila rekordna cena za pismo s Titanika 119.000 funtov, dosežena aprila 2014. Tudi takrat je šlo za pismo, napisano nekaj ur pred tragičnim brodolomom. 


Foto: Shutterstock


Na sobotni dražbi so sicer prodali še šop ključev, ki so pripadali stevardu v prvem razredu Titanika, za katere so iztržili 76.000 funtov. Dve doslej še neobjavljeni fotografiji ladje pa sta kupca stali 24.000 funtov.