Patrick Swayze je bil drugi otrok od petih, ki sta jih v Houstonu vzgajala učiteljica plesa Patsy in njen mož Jesse. Deček se je zelo hitro začel učiti plesa, Patsy pa je od njega včasih zahtevala nemogoče. Kadar ni dosegel njenih pričakovanj, je znorela, je poudarila Lisa Niemi

Fizična zloraba se je končala na Patrickov 18. rojstni dan. Njegov oče Jesse je namreč Patsy zagrozil, da se bo ločil od nje, če bo samo še enkrat dvignila roko nad njegovega sina. »Od tistega dneva naprej ga nikoli več ni udarila,« je Lisa razkrila za revijo People. 

Swayzejeva žena se je morala tudi po njegovi smrti zagovarjati glede fizične zlorabe.

Patsy je tudi sama v otroštvu izkusila fizično zlorabo in vzorec nadaljevala pri vzgoji svojih otrok. Patrick je zlorabo prebolel šele, ko se je odselil od doma. Patsy je Patricku in Lisi sledila v Hollywood, kjer se je zaposlila kot koreografinja. Njen prvi film, pri katerem je sodelovala, je bil Urban Cowboy, v katerem sta igrala John Travolta in Debra Winger.

Po smrti Patrickovega očeta, leta 1982, se je Patsy zelo zbližala z Liso in svojim sinom, ki nikoli nista imela otrok. »Patsy je znala biti zelo negativna in naju je pogosto grdo kritizirala. A sčasoma je ugotovila, da, če želi biti blizu, mora postati bolj prijazna,« je dodala Lisa. S sinom je bila v dobrih odnosih vse do njegove smrti leta 2009. Tudi z Liso sta bili nato do Patsyjine smrti, leta 2013, v tesnih stikih. »Bila je zapletena ženska, zelo čustvena in polna življenja. Patrick jo je imel rad in jo spoštoval,« je še dodala.

Swayze z materjo Patsy in ženo Liso.

Tudi Lisa se je morala po Patrickovi smrti zagovarjati glede fizične zlorabe. Nek njun skupni prijatelj je medijem izdal, da je Lisa večkrat dvignila roko nad svojega moža. »Uničila sta hotelske sobe, avtomobile, svojo hišo … polno je bilo nasilja,« je dejal omenjeni prijatelj. »Praskala ga je z dolgimi nohti, tepla s pestmi in klofutala,« je dodal. Nasilje naj bi bilo še hujše, ko je Patrick zaradi raka na trebušni slinavki močno shujšal. Lisin tiskovni predstavnik je medijem takrat sporočil: »Obtožbe so neresnične.«