Vprašajte strokovnjaka

Pastorek trpinči mojega sina

Ko sem spoznal svojo ženo, je imela šestletnega sina. Zdaj je star trinajst let, nama pa se je rodil sin, ki jih ima štiri. Pastorek je bil že od samega začetka grob in nevzgojen, prav takšen je tudi do najinega sina. Mene sploh ne spoštuje. Žaljiv je. Moj sinek je občutljiv po naravi, pogosto bolan, rad ima slikanice in si je ustvaril svoj domišljijski svet. Pastorek je športno aktiven in trdnega zdravja. V šoli ima povprečne ocene in se posmehuje interesom mojega sina. Sorodniki občudujejo pastorka, mojega sina pa pomilujejo. Pred kratkim je tako udaril sina, da sem izgubil živce in ga z dvignjeno pestjo začel loviti. Žena je zaradi dela veliko zdoma, in ko je izvedela, kaj se je zgodilo, mi je rekla, da se naju boji pustiti sama doma. Pastorek je poklical tudi svojega očeta in z ženo sta potem imela buren enourni pogovor. Od takrat je še bolj agresiven. Zaradi te situacije sva z ženo na koncu z živci. Če bi pastorka udaril, vem, da bi pustil mojega sina na miru. Toda potem bi imel jaz verjetno opravka s socialno službo. Če poskušam z njim govoriti, samo zavije z očmi in odide. Žena je predlagala, da pustiva otroka eno popoldne sama. Pastorek se je tej ideji samo nasmejal, usmeril vilice v mojega sina in rekel, naj ju kar pustiva sama, ker da bosta imela veliko zabave. Žena vali krivdo name, češ da otrokoma nisem dober zgled. Vse skupaj me spravlja v obup in razmišljam, da bi spakiral in vzel sina s sabo. Toda vem, da bi prišli ponj. Kaj naj storim?

Tadej

Poiščite strokovno pomoč

Da med brati obstaja rivalstvo, je nekaj vsakdanjega, sploh če so rojeni blizu drug drugega. Večja ko je razlika v letih, manj je ljubosumja in manjša je potreba po tekmovanju. Da trinajstletnik, ki je polbrat, trpinči devet let mlajšega, je nesprejemljivo. Ker takšno vedenje vnaša razdor v družino in je celo nevarno, bi bilo smiselno, da starši oziroma skrbniki skupaj z otrokom poiščete pomoč strokovnjaka.

Skrbnik pastorka ste postali, ko mu je bilo šest let. Do te starosti je otrok zgradil že večino svojega značaja. Pri tem niste bili udeleženi in ste le podedovali tisto, kar so do tega trenutka pripravili njegovi biološki starši. Ne bi bilo prav za neprimerno vedenje vso krivdo valiti le na vzgojo staršev, morda ima pri tem nekaj tudi genetika. Nič nismo izvedeli o pastorkovem biološkem očetu, malo informacij je tudi o materi, razen tega, da je veliko zdoma. Lahko se torej le ugiba, kaj se je dogajalo v prvih mesecih in letih fantovega življenja. To obdobje je namreč odločilno za izoblikovanje zdravega značaja. Zelo verjetna je teza, da je bil pastorek deležen premalo starševske pozornosti in ljubezni in je v obrambi pred tem pomanjkanjem razvil osebnostne strukture, ki mu omogočajo slabšo socialno prilagojenost.

Življenje s tujim otrokom, kakršen je vaš pastorek, ni lahko. Vaša stiska je povsem razumljiva. Ne le da je samovoljen, uporniški in vas ne spoštuje, celo agresiven je do vašega sina. Vaša žena je prav tako brez moči, saj najbrž nikoli ni znala obvladovati agresivnih impulzov starejšega sina in ker si za to očitno ni vzela dovolj časa. Pač je imela služba ali katera druga stvar prednost oziroma ji je ponudila pobeg od težko obvladljive družinske situacije.

V svoji nemoči je zdaj začela valiti krivdo na vas. Olja na ogenj je prilil še pastorkov biološki oče, ki verjetno daje potuho svojemu sinu in morda celo čuti zadovoljstvo, da ima njegova bivša družinske težave. Fant ima tako občutek, da mu nihče nič ne more, podporo pa dobiva še od širše družine.

Kot sem že napisal, smiselno bi bilo, da vaš pastorek in tudi vidva z ženo dobite strokovno pomoč. Morda je tudi za vas kot skrbnika in vzgojitelja obvladovanje pastorka pretrd oreh in vam bo prav prišel koristen napotek strokovne službe. Pogovorite se z ženo in ji predlagajte, da se tam oglasite. Predlagam vam, da pokličete v Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše. Če živite v osrednji Sloveniji ali njeni bližini, pokličite na številko (01) 583 75 00, če ste doma na severovzhodu Slovenije, pokličite (02) 234 97 00 ali se zglasite v bližnjem zdravstvenem domu z ambulanto za duševno zdravje. Primorski del pokriva center v Kopru na številki (05) 626 23 10 ali 031 388 591.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE