Vaše skrbi so odveč

Spoštovana,

zahvaljujem se za vaše zanimivo in aktualno vprašanje. Vaš primer je le še en simptom več, ki nakazuje, kako smo kot družba zavozili, ko smo trideset let govorili samo o (človekovih) pravicah, ne pa tudi o (državljanskih) dolžnostih. Posledica tega so številni razvajeni ljudje, ki so jih polna usta o človekovih pravicah, ki pa si jih razlagajo pravno povsem napačno.

Vaše skrbi so sicer popolnoma odveč, osebkove tožbe in kazenske ovadbe nimajo namreč nobene pravne osnove. Je pa zanimivo, da oseba sploh vlaga ta pravna sredstva, ki nimajo nobenih možnosti za uspeh, saj ji to povzroča, ali ji bo še povzročilo tudi določene (ne tako majhne) stroške.

Obvezno preverjanje pogoja PCT je zakonito, saj ima svojo podlago v Odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS- CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21, 152/21, 155/21, 170/21, 171/21 in 174/21), vi pa zgolj izvajate odlok, ki so ga na osnovi 7. člena tega odloka dolžne zagotoviti odgovorne osebe, ki izvajajo opravljanje dela (odgovorna osebe poslovalnice). Odlok je (trenutno) pravno veljaven.

Tudi v primeru, če bi se morda nekoč izkazalo, da je odlok v nasprotju z ustavo in bi bil razveljavljen, bi morebitne škodne posledice zaradi njegove neustavnosti lahko nosil zgolj tisti, ki ga je sprejel (torej država), ne pa tisti, ki so ga dolžni izvajati.