VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Tašča in svak nas maltretirata, a mož ne naredi ničesar, da bi nas zaščitil

Boli me, ko vidim, da tašča daje prednost moževemu bratu, ki tega ni vreden.
Fotografija: Utrujena sem že od moledovanja moža, naj zaščiti najino družino. Foto: Gpointstudio/shutterstock
Odpri galerijo
Utrujena sem že od moledovanja moža, naj zaščiti najino družino. Foto: Gpointstudio/shutterstock

Ne odnehajte, dokler se ne boste počutili varno

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Ko prebiram vaše pismo, ne morem, da vam ne bi pritrjeval, a mi hkrati v zavest prodirajo podtoni, ki mi vzbujajo pomisleke. Pismo ste začeli s pritožbo, da je tašča manipulativna, na koncu pa ste le dali priznanje njenemu nasvetu in se ji opravičili za svojo kritiko. Taščin nasvet je bil po svoji vsebini dobronameren in daje slutiti, da si res želi, da bi vi in njen sin uredila nesoglasja. Konec koncev, katera mama si ne želi, da bi bil njen sin srečen? In tudi če se morda ne strinja s svojo snaho, zakaj ne bi dala dobronamernega nasveta?

V pripovedi izstopa še izražena skrb, povezana z vašim prepričanjem, da daje tašča prednost moževemu bratu, ki povrhu tega naj ne bi bil vreden. Ste morda tudi vi imeli takšno otroško izkušnjo, da so starši dajali prednost vašim sorojencem? Ali pa vam na splošno niso posvečali dovolj pozornosti? Zanimivo je, da ste v pripovedi omenili občutek varnosti, in sicer – tako je čutiti iz konteksta – da vam ga primanjkuje. Pomanjkanje občutka varnosti v odraslosti je pogosto posledica tega, da starši oziroma skrbniki niso znali ali zmogli otroku v ranem otroštvu dati dovolj pozornosti in brezpogojne ljubezni.

Kakorkoli in ne glede na vzrok za pomanjkanje občutka varnosti ste nezadovoljni s trenutnim zakonskim življenjem. Čutite, da vas in vajinega otroka mož ne ščiti dovolj. Zato ste v stiski. Ko sta se z možem poročila, sta si obljubila, da si bosta stala ob strani v dobrem in slabem. Mož bi zdaj moral držati obljubo in vas zaščititi. Če bi upošteval mamin nasvet – točno v teh elementih, ki jih je tašča naštela –, potem verjetno vi ne bi odposlali tega pisma. Ker za to ne bi imeli razloga, saj bi vam mož zagotovil dovoljšen občutek varnosti.

Vaša prošnja za pomoč, zapisana v zadnjem stavku, zadene v bistvo: prva skrb vsakega moškega bi morala biti njegova družina. In to ne le materialno, ampak tudi s kakovostnimi in ljubečimi odnosi. Ko njegova partnerica ponavljajoče se izraža nezadovoljstvo glede stanja v zvezi in družini, bi ji moral prisluhniti in se vprašati o upravičenosti njenih zahtev in ne pustiti, da se nezadovoljstvo kopiči. Tudi če partnerica morda nima vedno prav, bi ji moral prisluhniti in jo poskušati razumeti. Že to v večini primerov pomaga. Če pa ne, bi moral njene pritožbe temeljiteje analizirati, morda tudi s pomočjo zaupanja vredne osebe, in morda skleniti, da bo v svojem odnosu do partnerice ali v skrbi za družino nekaj spremenil – tudi če bo zato zaostril odnose s svojo mamo.

Svetujem vam, da moža še naprej opozarjate na njegove obveze do vajine družine. Ne omenjajte mu, da tašča daje prednost njegovemu bratu, ker ga bo to samo razdražilo, vztrajajte pa, da uresničuje tisto, kar je kot mož in oče dolžan storiti: ščititi svojo družino. Sklicujte se na besede njegove mame in pri tem ne imejte občutka, da ste slaba oseba. Mož vam mora prisluhniti in vam dati vedeti, da vas bo zaščitil. In ne odnehajte, dokler se ne boste počutili varno.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte