VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sosed narkoman me je napadel, z ženo se bojiva, ker nama grozi

Živim v občinskem stanovanju, v bloku, kjer so vsa stanovanja občinska, eden izmed stanovalcev pa pogosto povzroča probleme.
Fotografija: Z ženo se bojiva za lastno varnost. Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock
Odpri galerijo
Z ženo se bojiva za lastno varnost. Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock

Etažnim lastnikom predlagajte, da zoper soseda začnejo postopek izključitve

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje.  

Najemodajalci v okviru svojih možnosti omogočajo menjave najemnih stanovanj in pri tem upoštevajo spremenjene potrebe najemnikov neprofitnih stanovanj po primerni stanovanjski površini, lokaciji stanovanja, legi (nadstropje) in višini najemnine ter drugih stroških za uporabo stanovanja. Pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem sicer kriterija ogroženosti ne omenja. O upravičenosti zamenjave občinskih stanovanj se sicer odloča v skladu z zakonom, ki ureja upravni postopek. Vlogo za menjavo stanovanja lahko morda vseeno podate, čeprav žal ni nobenih garancij, da boste z njo tudi uspeli.       

Druga možnost je ukrepanje etažnih lastnikov v vašem bloku. Če namreč etažni lastnik ali drug uporabnik posameznega dela v etažni lastnini grobo krši temeljna pravila sosedskega sožitja ali svoje dolžnosti po pogodbi o medsebojnih razmerjih, tako, da je skupnost z njim nevzdržna, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se kršilec opomni.

Če kršilec kljub opominu nadaljuje s svojim ravnanjem, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se vloži tožba za njegovo izključitev in prodajo njegovega posameznega dela.

Glede na to, da omenjate, da imajo z omenjeno osebo težave tudi drugi sosedje, vam priporočam, da skličete sestanek in etažnim lastnikom predlagate, da zoper njo začnejo postopek izključitve.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte