VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Skrbi me za hčerko, odkar se je razšla s fantom, je neizprosna do sebe

Hčerka se je po razhodu s prvim resnim fantom zelo zaprla vase. Močno se obremenjuje z lepotnimi trendi in vitkostjo, veliko se ukvarja s športom in zelo malo je.
Fotografija: motnje hranjenja FOTO: Ground Picture/shutterstock
Odpri galerijo
motnje hranjenja FOTO: Ground Picture/shutterstock

Odgovori so pod površjem

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Dragi g bralec.

Kar bode oči pri vašem opisu, je napetost, s katero vaša hčerka deluje in se odloča. 

Pravite, da je perfekcionistka, da je do sebe zelo stroga in da se je situacija zaostrila po razhodu s prvim resnim fantom. Zagotovo je dobro, da je razočaranje prenesla v delo na sebi, v šport in iskanje tistega, kar jo zanima, s čimer se je razbremenila objokovanja in samopomilovanja. A kar se pokaže, je prerez s sočutjem do sebe. Vsekakor pretiravanja v katerikoli smeri niso zdrava, še manj dobra, in vaša hčerka očitno z aktivnostmi prekriva bolečino, ki tli pod površjem. 

Kaj je razlog za razhod s fantom, niste navedli. Ker veliko časa posveča videzu in se sebi ne zdi dovolj vitka, je verjetno tudi tu težava. Morda takšna, kot je, ni bila sprejeta, in skuša z definiranjem postave (šport, prehrana) iz sebe izklesati nekaj več. Kdo pa jo uči, kako imeti rada sebe? O tem, da je svet lep ravno zaradi paradoksov, izjem in pravil, ki enkrat veljajo, drugič ne? 

To je spontanost, ki nas osrečuje. Pojdite v igro, ples, raziskovanje – to bo hčerko gotovo prestavilo v njenem toposu oz. odločenosti, kako živeti. Trenutno se kaže, da je tako ranjena, da se je zaprla le v storilnost, ker jo bolita srce in duša.

In načeloma je tisto, kar določa izid, naš izvorni namen. In opisana grobost, s katero vaša hčerka tretira sebe, lahko botruje duševnim težavam, ki se lahko manifestirajo kasneje. Dolgotrajno obsesivno vztrajanje pri perfekcionizmu vodi v afektivno motnjo, pretirano delo in neprestano iskanje stimulansov v zunanjem okolju pa v manične faze ali psihoze.

Ker sami opažate, da nekaj ni prav, je pravilni naslednji korak obisk terapevta. Pogovor z izkušenim strokovnjakom lahko vaši hčerki zares pomaga, vas pa nauči, kako ji pomagati, da na življenje pogleda z vedre in hudomušne plati.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte