VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sin je odvisnik od drog, rada bi mu pomagala, a me pretepa

Sem mati 24-letnemu sinu, ki pa je na žalost zasvojen z drogami.
Fotografija: Sin je zasvojen z drogami in nasilen, posredovati je morala že policija. FOTO: Vchal/shutterstock
Odpri galerijo
Sin je zasvojen z drogami in nasilen, posredovati je morala že policija. FOTO: Vchal/shutterstock

Poskrbite zase in ne popuščajte sinu

Odgovarja:

jelena-de-miranda

Psihiatrinja, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Spoštovani!

Glede na vaše pismo se vaš sin bojuje z boleznijo odvisnosti. Glavna značilnost te bolezni je, da se oseba, ki ji je podlegla, ni zmožna upreti sredstvu oziroma substanci, od katere je odvisna, kljub temu da se verjetno dobro zaveda, da si s tem povzroča škodo in zapostavlja pomembna področja v svojem življenju.

Kot mama se seveda zelo težko sprijaznite s tem, da vaš sin tako ravna s svojim zdravjem in življenjem, vendar mu boste najbolj pomagali tako, da boste skrbeli, da ne bi na noben način pomagali, da bi se izognil posledicam svojih dejanj. Če sem bolj nazorna, je pomembno, da vztrajate pri tem, da se zdravi in morda tudi sodelujete pri zdravljenju (če bo to želel), kjer vam bodo strokovnjaki pomagali pri dolgotrajnem in zahtevnem procesu. 

Seveda je možno, da bo zdravljenje zavrnil ali ne bo zdržal ipd. Z vaše strani je pomembno, da postavite jasne in stvarne meje in pri tem vztrajate, dokler ne izpolni pogojev. Bodite pomirjeni s tem, da imajo vsi, ki se želijo zdraviti, veliko možnosti in pomoči, ki jim jo pomagajo najti na oddelku za zdravljenje odvisnosti.

Na odvisnost glejte kot na bolezen možganov, ker to tudi je. Pomembno je, da verjamete v sinove zmožnosti, da se zdravi in mu prepuščate odgovornost za lastna dejanja in posledice.

Bodite stvarni in pričakujte spodrsljaje ter dolgotrajno obravnavo, saj je bolezen kronična in velikokrat je potrebno trajno spremljanje.

Pri tem boste najbolj učinkoviti, če poskrbite za svoje potrebe in se sami obrnete po strokovno pomoč na katero od ustanov, ki se ukvarja z zdravljenjem odvisnosti in pomaga svojcem odvisnih od različnih substanc in vedenj, da se spoprimejo s svojim delom in vlogo v odvisnosti oziroma soodvisnosti.

S tem boste pomagali sebi in sinu dali najboljši zgled in pomoč ter mu sporočili, da verjamete, da tudi on zmore in da mu ni treba skrbeti za vas.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte