VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sestra se je vedno grebla, zato bo po starših dedovala vse, mene pa ignorirajo

Kar odpisali so me in me ignorirajo, čeprav nisem nikomur storila nič žalega in nisem z nikomer v sporu.
Fotografija: Sestra me bo oropala dediščine. Foto: Phovoir/shutterstock
Odpri galerijo
Sestra me bo oropala dediščine. Foto: Phovoir/shutterstock

Pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju ne morete uveljavljati nujnega deleža

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

Kot razumem, ste se ob smrti očeta odpovedali dedovanju po njem, in njegovo zapuščino (polovico nepremičnine) je posledično podedovala vaša mama. Posledica odpovedi dedovanja je v tem, da v tem primeru dedujejo sodediči (denimo mama). Omenjate tudi, da je sestra z mamo podpisala pogodbo o dosmrtnem preživljanju, na podlagi katere bo postala po njeni smrti lastnica premoženja, ki je predmet te pogodbe. 

Pogodba o dosmrtnem preživljanju je sicer odplačna pogodba, ki ne vpliva na nujni delež nujnih dedičev. Drugače povedano, na takem premoženju ne morete uveljavljati nujnega deleža in ne morete zahtevati njegovega vračila v zapuščino, tako kot je to v primeru darila. 

Izjema bi bila, če bi šlo pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju za fiktivno pogodbo, ki bi prikrivala darilno pogodbo. V takem primeru bi lahko zahtevali razveljavitev pogodbe o dosmrtnem preživljanju. 

Po mami pa lahko dedujete morebitno premoženje, ki ne bo predmet pogodbe o dosmrtnem preživljanju med mamo in sestro. Če bo kaj takega premoženja v zapuščini, boste lahko dedovali vsaj nujni delež (ki znaša polovico zakonitega deleža). 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte