Glodalci in pujsi lahko dihajo tudi skozi zadnjico. Vsaj skupina znanstvenikov pod vodstvom torakalnega kirurga z univerze v Kjotu, Rjoja Okabe, meni tako. Najprej so razvili analni sistem prezračevanja kisika, miškam spodbudili hipoksijo (pomanjkanje preskrbe s kisikom) s pomočjo intubacije sapnika in dogajanje primerjali z drugo skupino mišk v hipoksiji, a brez analnega sistema. No, v drugi skupini ni nobena revica živela dlje od 11 minut. V prvi pa 50 minut kar 75 odstotkov. 


A da bi bila analna ventilacija uspešna, je najprej treba postrgati črevesno sluznico in nekje v tem delu raziskave so najbrž ugotovili, da reč za ljudi ne bo najbolj primerna. Pa so se spomnili na tekoče perfluorokemikalije, ki olajšajo prenos kisika. Ko so jih začeli uporabljati pri črevesni ventilaciji, so anestetiziranim pujsom bistveno zmanjšali dihalno stisko, medtem ko so bili v sicer življenjsko nenevarni umetno vzpostavljeni hipoksiji. 

Ni še jasno, ali bo mogoče enake metode uporabljati na ljudeh. Strokovnjaki so polni optimizma. Drugi smrtniki pa bomo od tega trenutka dalje peli pljučem še večjo hvalo. 

Pozabite na analni seks, znanstveniki raziskujejo, kako bi lahko dihali skozi anus