Pozabite slabe trenutke in ohranite lepe spomine

Pozdravljeni,

izrekam vam iskrene sožalje ob vaši izgubi. Doživeli in preživeli ste veliko težkih trenutkov, vendar pa je pomembno, da se spomnite tudi na lepe in srečne čase, ki sta si jih delila kot partnerja. Zavedajte se, da ste bili vi junakinja vajine ljubezenske pravljice, ki je trajala kar deset let, kar nikakor ni zanemarljiva doba. Za tak dosežek ste morali biti nedvomno vztrajni, da ste partnerju kljub preizkušnjam in bolečini stali ob strani, ga imeli radi in ga ljubili ter mu konec koncev posvetili velik del svojega življenja. Vsekakor vam nihče ne more očitati, da se niste trudili za vajin odnos.

Žal pa je ljubosumje v zvezi kot sol pri jedi, ščepec izboljša okus, če ga je preveč, pa pokvari ves užitek, zato ni nič čudnega, da je vajin odnos zadušilo prav ljubosumje. Ko ste to spoznali, ste končali zvezo in na prvo mesto končno postavili lastno srečo, s tem pa dali priložnost tudi vašemu partnerju, da najde ljubezen, ki je ne bo dušilo ljubosumje. Kot pišete, je obema uspelo, tako on kot vi ste si ustvarili družino in živeli srečno.

Da ste se ob novici, da je vaš bivši partner hudo zbolel, spomnili na preteklost in mislili nanj in na vaju, ni niti nenavadno niti sporno. Kar čutite, je povsem človeško, kot tudi to, da se zdaj, ko ga ni več, sprašujete, ali ste naredili res vse, kar bi lahko, da bi mu olajšali trpljenje in slovo. Obstaja pa tudi druga možnost, na katero morda niste pomislili, in to je, da se vajino poslednje srečanje ne bi odvilo tako spokojno, kot si zamišljate. Morda vama je zadnje slovo preprečila usoda, ki vaju je obvarovala pred obuditvijo bolečih spominov, pred konfrontacijo, pred izrečenimi besedami, ki jih nikoli ne bi mogli vzeti nazaj. Morda ste mu s tem, ko ga niste poiskali, omogočili mirno odhajanje, brez vznemirjanja in razburjanja. Morda je ravno to, da ste nanj mislili v njegovih zadnjih dnevih, bilo tisto, kar vam je želela sporočiti usoda. Da se spomnite preteklih izkušenj in osebe, ki vam je pomagala izoblikovati vašo osebnost in vas porinila na pot do izpolnjujočega družinskega življenja, ki ga živite danes.

Pravijo, da z leti pozabimo slabe izkušnje in se spominjamo le še lepih, pisatelj Victor Hugo pa je zapisal: »Kar čutim do tebe, se mi zdi manj zemeljsko in bolj brezoblačno nebeško.« Zagotovo je nekaj resnice v tem, zato vam svetujem, da sklenete mir sami s seboj. Bodite hvaležni za srečne trenutke, ki sta jih preživela z bivšim, na koncu je to edino, kar zares šteje. V desetih letih vajine zveze ste partnerju dali veliko več, kot bi mu samo v nekem poslednjem trenutku, predvsem pa ste mu dovolili, da zapusti ta svet s spomini na srečnejše čase, ko sta bila oba še mlada in zdrava, in ne z grenkim priokusom, da ste ga videli na smrtni postelji.